Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στις δύο κόρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τα ονόματα των οποίων συμπεριλήφθηκαν στη «μαύρη λίστα», μαζί με εκείνα των περισσότερων από 200 προσώπων, κυρίως ολιγαρχών και διευθυντών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο.
Η Μαρία Βοροντσόβα και η Κατερίνα Τιχόνοβα, γεννημένες το 1985 και το 1986 αντίστοιχα, είναι οι κόρες που απέκτησε ο Πούτιν με τη Λιουντμίλα Πούτινα, από την οποία πήρε διαζύγιο το 2013. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία τους είχαν ήδη επιβάλει κυρώσεις.
Στη «μαύρη λίστα» προστέθηκαν τα ονόματα άλλων 217 προσώπων, όπως επιχειρηματιών και πολιτικών από τις αυτονομιστικές περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.
Στο πέμπτο πακέτο κυρώσεων που υιοθέτησε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ περιλαμβάνεται επίσης η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα, ξυλείας, χημικών και άλλων προϊόντων από τη Ρωσία.
Η απαγόρευση εισαγωγής άνθρακα θα ισχύσει από τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου και τα υπάρχοντα συμβόλαια θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τότε.
Θα απαγορευτεί επίσης σε πολλά ρωσικά πλοία να πιάνουν σε λιμάνια της ΕΕ, ενώ θα απαγορευτούν όλες οι συναλλαγές με τέσσερις ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της VTB.
Εξαιρέθηκαν οι ρωσικές τράπεζες μέσω των οποίων γίνονται οι πληρωμές για τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα (Sberbank, Gazprombank) αν και αποφασίστηκε το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του διευθύνοντος συμβούλου της πρώτης, Χέρμαν Γκρεφ.
«Αυτές οι κυρώσεις υιοθετήθηκαν μετά τις ωμότητες που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στην Μπούκα και σε άλλες περιοχές υπό ρωσική κατοχή» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι κόρες του Πούτιν
Οι κόρες του Πούτιν με την πρώην σύζυγό του, Λιουντμίλα, έχουν κρατήσει χαμηλό δημόσιο προφίλ και δεν έχουν κάνει καμία επίσημη δημόσια εμφάνιση μαζί του ως ενήλικες.
Στις κυρώσεις που επέβαλλε το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρεται ότι η Μαρία Βοροντσόβα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1985 στο Λένινγκραντ, τώρα Αγία Πετρούπολη, και ότι η Κατερίνα Τιχόνοβα γεννήθηκε ένα χρόνο αργότερα στη Δρέσδη, όπου ο Πούτιν υπηρετούσε ως κατάσκοπος της υπηρεσίας πληροφοριών της KGB μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι ΗΠΑ περιέγραψαν την Τιχόνοβα ως «στέλεχος τεχνολογίας». Η Βοροντσόβα, που θεωρείται παιδοενδοκρινολόγος, μελετά τις επιδράσεις των ορμονών στο σώμα και ηγείται προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το κράτος που «έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από το Κρεμλίνο για τη γενετική έρευνα».
Τα προγράμματα αυτά «επιβλέπονται προσωπικά από τον Πούτιν».
Η Τιχόνοβα, η οποία χρησιμοποιεί το επώνυμο της γιαγιάς της από τη μητέρα της, σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και έχει μεταπτυχιακό στη φυσική και τα μαθηματικά.
Ενώ ο Πούτιν είχε δηλώσει παλαιότερα ότι οι κόρες του «ζουν τις δικές τους ζωές», η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γύρω τους έχουν επωφεληθεί από την εξουσία του πατέρα τους.
Η Τιχόνοβα ήταν στο παρελθόν παντρεμένη με τον Κιρίλ Σαμάλοφ, στο οποίον επιβλήθηκαν αμερικανικές κυρώσεις τον Απρίλιο του 2018 ως απάντηση στην «παγκόσμια κακοήθη δραστηριότητα» της Ρωσίας. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είπε ότι ο Σαμάλοφ παντρεύτηκε την Τιχόνοβα τον Φεβρουάριο του 2013.
«Η περιουσία του βελτιώθηκε δραστικά μετά τον γάμο», υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας την απόκτηση μεγάλου μέρους των μετοχών της Sibur, μιας ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ενός δανείου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την κρατικά ελεγχόμενη Gazprombank.