ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη βάζει τέλος στο αλκοόλ -Ποιοι δεν θα μπορούν να πίνουν ούτε σταγόνα

Ούτε γουλιά αλκοόλ δεν θα μπορούν να πίνουν οι αρχάριοι οδηγοί εφόσον πάρει το «πράσινο φως» η πρόταση της Κομισιόν.

Νέες διατάξεις, με στόχο την υλοποίηση του φιλόδοξου οράματος για μηδενικούς θανάτους στους δρόμους της ΕΕ έως το 2050 προωθεί η Κομισιόν, τις οποίες παρουσίασε την Τετάρτη 1 Μαρτίου.

Πέρα από τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διπλώματος και την περαιτέρω διευκόλυνση της επιβολής των κανόνων οδικής κυκλοφορίας σε διασυνοριακό επίπεδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάζει στο «στόχαστρο» και τους νέους οδηγούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει, ακόμα και αν οι νεαροί οδηγοί αντιπροσωπεύουν μόνο το 8% του συνόλου των οδηγών αυτοκινήτων, 2 στις 5 θανατηφόρες συγκρούσεις αφορούν οδηγό ηλικίας κάτω των 30 ετών.

Καταλυτικό ρόλο στην τέλεση πολλών από αυτά τα τροχαία δυστυχήματα έχει διαδραματίσει και το αλκοόλ, στο οποίο τα άτομα νεαρής ηλικίας έχουν μεγάλη… συμπάθεια.

Για να καταστήσει, λοιπόν, ασφαλέστερους τους δρόμους, η Κομισιόν προτείνει στα κράτη-μέλη να επιδείξουν μηδενική ανοχή στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ για τους οδηγούς που έχουν στην κατοχή τους το δίπλωμα οδήγησης για δύο ή λιγότερα έτη.

Αυτό σημαίνει, ότι για τουλάχιστον δύο έτη μετά την επιτυχή δοκιμασία στις εξετάσεις οδήγησης, οι νέοι οδηγοί θα απαγορεύονται να οδηγούν εφόσον έχουν καταναλώσει έστω μία σταγόνα αλκοόλ, δηλαδή όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι πάνω από 0,0 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω αυστηρό, αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Λιθουανίας, όχι όμως και της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι στο στόχο της Κομισιόν για μείωση των θανάτων στους δρόμους λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ συνδράμει και ο νέος κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ από το καλοκαίρι του 2022, και αναφέρει ότι όλα τα νέα αυτοκίνητα στην Ε.Ε. θα πρέπει να μπορούν να δέχονται συσκευές μέτρησης αλκοόλ (αλκοολόμετρα).

Σε περίπτωση που εγκατασταθεί η σχετική συσκευή, ο οδηγός που έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από το όριο, δεν θα μπορεί να ενεργοποιήσει τον κινητήρα του αυτοκινήτου του.

carandmotor.gr