Ποιο όμως ήταν το "αγκάθι" και δεν εκδόθηκε ποτέ το κοινό ανακοινωθέν; Ο δημοσιογράφος James Kanter, περιγράφει ότι οι υπουργοί ανέμεναν ότι στο κείμενο αυτό η ελληνική πλευρά θα υποσχόταν ότι θα διατηρούσε σε ισχύ τις περισσότερες από τις προηγούμενες δεσμεύσεις της, ενώ υπήρχαν σχέδια για τις τεχνικής φύσης συζητήσεις που θα συνεχίζονταν αύριο και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε στο τέλος της συζήτησης καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στη γλώσσα που θα χρησιμοποιούσαν στο κείμενο αυτό. Συγκεκριμένα δεν έγινε δεκτό το αίτημα της Αθήνας να περιγράφεται στο κείμενο η σοβαρότητα στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνική κατάσταση στην χώρα μας και η ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.
"Η λύση για την Ελλάδα είναι θέμα πολιτικής βούλησης" επισήμανε στην εφημερίδα ο Γκούντραμ Γολφ, διευθυντής του Bruegel.
"Το πρώτο βήμα είναι οι Έλληνες να σταματήσουν τις μονομερείς δηλώσεις βάση των οποίων θα αυξήσουν τις δαπάνες χωρίς να μπορούν να το στηρίξουν".
"Τότε οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καθυστερήσουν την αποπληρωμή του χρέους και να τους προσφέρουν περισσότερα από ένα χρηματοπιστωτικό "μαξιλάρι".".