Η Τουρκία επιθυμεί να διασφαλίσει αυτό που θέλει να θεωρεί «δικαιώματα» της στην περιοχή μας αλλά και να αναδειχθεί ως περιφερειακή δύναμη της περιοχής μας.
Γράφει ο Κώστας Αττίας
Όπως η χώρα μας έτσι και η Τουρκία μετέχει σε Διεθνείς Οργανισμούς και κάνει συνεκπαιδεύσεις με τρίτες χώρες.
Κάθε φορά όμως η Άγκυρα επιδιώκει να κλέψει την παράσταση τονίζοντας πως αυτό που φάνηκε στην κάθε άσκηση είναι πως οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι παντού και έχουν υψηλό αξιόμαχο, ενώ αντίθετα η χώρα μας δείχνει να προτιμά μία στρατηγική που τονίζει την παρουσία τρίτων κρατών ως ένα είδος «εγγύησης» για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή μας.
Ακόμα και στην νέα πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με την άσκηση ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί πιθανής «αντιπαροχής» της άσκησης με την ηρεμία στο Αιγαίο, στο πλαίσιο των ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) από κυβερνητικές πηγές διαρρέεται ως απάντηση πως με άδεια της Αθήνας θα κάνουν άσκηση οι Αμερικάνοι σε περιοχές που θα γινόταν η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ή πως σχεδιάζεται άσκηση με την Αίγυπτο για το καλοκαίρι. Απαντήσεις που επαναλαμβάνουν το γνωστό κλίμα των «ασπίδων» και «αξόνων» προστασίας και αγνοούν αυτό που λένε σχεδόν όλοι οι στρατιωτικοί, πως στην κρίση θα είμαστε μόνοι μας.
Αντίθετα ο Ακάρ με αφορμή ενημέρωση που έκανε για τον κορωνοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις φρόντισε πάλι να περάσει την άποψη της ισχυρής Τουρκίας όχι μόνο λέγοντας πως ο κορωνοϊός δεν τους έχει επηρεάσει αλλά σημειώνοντας και την εξής φράση:«Δεν έχουμε την πολυτέλεια για να χαλαρώσουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει. Αυτό θα ήταν μεγάλος κίνδυνος. Να είμαστε σε εγρήγορση. Το πιο σημαντικό είναι το καθήκον μας, η ασφάλεια των συνόρων μας, η ανεξαρτησία μας, η ασφάλεια των εδαφών, της θάλασσας και του αέρα μας. Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία θα κάνουμε ότι πρέπει».
Παράλληλα η Τουρκία παρουσίασε και τις νέες αναβαθμισμένες δυνατότητες της αμυντικής βιομηχανίας της με τον Ακάρ να αναφέρεται στην δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής πυρομαχικών, η οποία συμβάλει στην αυτάρκεια της Τουρκίας. Και αυτό την ώρα που στην Ελλάδα η αμυντική βιομηχανία βρίσκεται σε μόνιμη κρίση διαρκείας.
Μέσα λοιπόν από δύο στιγμιότυπα οι διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας γίνονται φανερές. Όσο περνάει ο χρόνος οι διαφορές θα ανοίγουν την ψαλίδα, το θέμα είναι να μην φτάσουμε αν ήδη δεν είμαστε εκεί στο σημείο που δεν θα υπάρχει επιστροφή γιατί η Τουρκία είναι βέβαιο πως δεν θα αφήσει καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και θα κάνει οτι πρέπει για τα συμφέροντα της.
Έχει σχεδιάσει την δουλειά της και τώρα δουλεύει πάνω στο σχέδιο της που παραμένει διαχρονικά το ίδιο.