Δίωξη για φόνο αντιμετωπίζει πρώην αστυνομικός στη Φιλαδέλφεια, ο οποίος κατηγορείται αντιμετωπίζει ότι σκότωσε, πυροβολώντας στην πλάτη, δωδεκάχρονο αγόρι που καταδίωξε διότι ο έφηβος άνοιξε πυρ εναντίον αυτοκινήτου χωρίς διακριτικά.
Ο πρώην αστυνομικός Εντσάουλ Μεντόζα, 26 ετών, ο οποίος αποτάχθηκε τον Απρίλιο, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση για την υπόθεση του θανάτου του Τόμας Σιντέριο, 12 ετών, στις αρχές Μαρτίου, σε συνοικία της Φιλαδέλφειας (βορειοανατολικά, μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης).
Του απαγγέλθηκε μεταξύ άλλων η κατηγορία του «φόνου εκ προμελέτης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας της Φιλαδέλφειας, ο Λάρι Κράσνερ. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι αρχές έδωσαν λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του εφήβου.
Ο αστυνομικός Μεντόζα, με πολιτικά, συμμετείχε την 1η Μαρτίου μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους του σε παρακολούθηση, μέσα σε αυτοκίνητο χωρίς διακριτικά, σταθμευμένο σε συνοικία της Φιλαδέλφειας, πόλης που βιώνει, όπως πολλές άλλες αμερικανικές μητροπόλεις, αύξηση της εγκληματικότητας. Όταν είδαν τον Τόμας Σιντέριο και άλλον έναν έφηβο, 17χρονο, οι αστυνομικοί αποφάσισαν να τους σταματήσουν για έλεγχο. Όταν άναψαν φάρο, ο 12χρονος πυροβόλησε εναντίον του αυτοκινήτου τους, σύμφωνα με τις αρχές.
Οι αστυνομικοί άρχισαν κατόπιν να καταδιώκουν, πεζή, τα δύο παιδιά. Ένας αστυνομικός έριξε χωρίς να στοχεύσει. Ο κ. Μεντόζα πυροβόλησε τρεις φορές εναντίον του 12χρονου, που έτρεχε για να ξεφύγει. Όμως, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος είπε πως υπάρχει βίντεο «πολύ δύσκολο να το παρακολουθήσει» κανείς, ο έφηβος είχε ήδη πετάξει το όπλο και είχε πέσει κάτω μπρούμυτα «όταν ο αστυνομικός Μεντόζα έριξε τον τρίτο μοιραίο πυροβολισμό».
Σε απόσταση επαφής από το θύμα του, ο αστυνομικός «γνώριζε ήδη ότι ο Τόμας Σιντέριο – ηλικίας 12 ετών, ύψους 1,50 μέτρου και βάρους 50 κιλών – δεν έφερε πλέον όπλο και δεν μπορούσε να τον βλάψει. Όμως τον πυροβόλησε παρ’ όλ’ αυτά στην πλάτη και τον σκότωσε», είπε ο κ. Κράσνερ.
Με ανακοίνωσή της που αναπαρήγαγε η εφημερίδα New York Times, συνδικαλιστική ένωση αστυνομικών εξέφρασε «την εμπιστοσύνη της στη δικαιοσύνη για την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του αστυνομικού αυτού σε μια δίκαιη και αμερόληπτη δίκη».