slider, ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Θρίλερ με τον πρόεδρο Ραϊσί – Τα πρώτα πλάνα από τις έρευνες για το ελικόπτερό του

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το θρίλερ στο Ιράν σχετικά με τον πρόεδρο της χώρας, Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον ίδιο πραγματοποίησε ανώμαλη προσγείωση και συνεργεία διάσωσης βρίσκονται καθ΄οδόν προς το σημείο του συμβάντος, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ιράν.

Παράλληλα, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε πως το ελικόπτερο που ενεπλάκη στο συμβάν μετέφερε τον Ραϊσί καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και τοπικούς αξιωματούχους.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Farts κάλεσε τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τον Ραϊσί μετά τις παραπάνω.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως οι αρχές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το IRNA δημοσίευσε πλάνα από τις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου.

Το SNN News μετέδωσε ότι ο πρόεδρο του Ιράν επέζησε και ανάρτησε βίντεο το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν κι ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή».

Νωρίτερα, επίσημα ΜΜΕ ανέφεραν πως ένα ελικόπτερο της ιρανικής προεδρίας ενεπλάκη σε ατύχημα στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όμως ασάφεια εξακολουθεί να υπάρχει σχετικά με την τύχη του προέδρου που ήταν ένας από τους επιβαίνοντες.

«Ορισμένες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Ραϊσί είχε ένα ατύχημα στην επαρχία Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Κατά τις ίδιες πηγές η επιχείρηση για τον εντοπισμό του Ραϊσί είναι σε εξέλιξη εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με έντονη βροχόπτωση και ισχυρούς ανέμους.

 

Ο Ραΐσι ταξίδευε σε επαρχία κοντά στα σύνορα του Ιράν με το Αζεμπραϊτζάν. Η κρατική τηλεόραση περιέγραψε την περιοχή του περιστατικού ως κοντά στην Τζόλφα, μια πόλη 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

Ο Ραϊσί βρισκόταν στην περιοχή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Να σημειωθεί ότι το φράγμα είναι το τρίτο που έχτισαν τα δύο έθνη στον ποταμό Άρας.

Ο 63χρονος Ραϊσί εξελέγη πρόεδρος με τη δεύτερη προσπάθεια το 2021 και αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του έδωσε εντολή για αυστηροποίηση των νόμων περί ηθικής.

Επίσης, επέβλεψε την αιματηρή καταστολή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και κράτησε σκληρή στάση στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με τις διεθνείς δυνάμεις.

Πολλοί θεωρούν πως φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Ανώτατο Ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν «εμπλουτίζει ουράνιο και εμποδίζει τις διεθνείς επιθεωρήσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ιράν εξόπλισε τη Ρωσία στον πόλεμo κατά της Ουκρανίας και εξαπέλυσε μαζική επίθεση με drone και πυραύλους στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Το Ιράν χρησιμοποιεί μια ποικιλία ελικοπτέρων, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών.

Μάλιστα, ο στρατιωτικός αεροπορικός στόλος της χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.