Στους 281 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην κεντρική Ιταλία, με τις ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων να «ξεθωριάζουν».
Τρεις μέρες μετά τον φονικό σεισμό, ειδικά σκυλιά των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν την αναζήτηση επιζώντων στα συντρίμμια.
Ωστόσο, οι ελπίδες ανεύρεσης είναι μειωμένες καθώς «μόνο με ένα θαύμα μπορούν να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι».
Ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 388 άτομα, εκ των οποίων οι 40 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Παράλληλα, δίχως εστία φαίνεται πως βρίσκονται περίπου 2.500 άτομα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από την Τετάρτη τα ξημερώματα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 1.050 μετασεισμοί.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές, έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη, εγκρίνοντας μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα βοήθεια.
Εθνικό πένθος στην Ιταλία
Εθνικό πένθος σήμερα στην Ιταλία για τους 281 νεκρούς από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Τετάρτη στην κεντρική χώρα, όπου εκατοντάδες διασώστες συνεχίζουν ακόμη τις έρευνες στα ερείπια, χωρίς μεγάλες ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων.
Οι σημαίες είναι μεσίστιες σε όλη τη χώρα για την κηδεία των θυμάτων της Αρκουάτα και της Πεσκάρα ντελ Τρόντο, που είναι μεταξύ των τριών πλέον πληγέντων περιοχών στα Απέννινα Όρη.
Η τελετή θα γίνει αργά το πρωί σε ένα γυμναστήριο στο 'Ασκολι Πιτσένο, στους πρόποδες των ορέων, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Σέρζιο Ματαρέλα και του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.
Σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων είναι πλέον 281, από τους οποίους 221 στο Αματρίτσε, ενώ 388 τραυματίες νοσηλεύονται. Κανένας επιζήσας δεν έχει βρεθεί από την Πέμπτη.
Μετά τον σεισμό, πρωτοβουλίες αναλήφθησαν στις τέσσερις γωνιές της χώρας και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να συγκεντρωθεί βοήθεια για τους πληγέντες.
Στα κέντρα του Ερυθρού Σταυρού ή της Caritas, τα παιχνίδια που έχουν συγκεντρωθεί είναι παρά πολλά για τα παιδιά των πληγέντων περιοχών. Επίσης, γεμάτα από εθελοντές αιμοδότες είναι τα κέντρα που δέχονται δωρεά αίματος.
Σε ένδειξης τιμής, περίπου 700 εστιάτορες σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό πρόσθεσαν ήδη στα μενού τους τα σπαγγέτι 'αλ΄αματριτσιάνα", μια σπεσιαλιτέ του Αματρίτσε, της πλέον πληγείσας κοινότητας από τον σεισμό, το οποίο επρόκειτο να φιλοξενήσει αυτό το Σαββατοκύριακο το 50ο φεστιβάλ αυτού του παραδοσιακού πιάτου.
Το 2009, ένας άλλος σεισμός είχε αφήσει πίσω του περισσότερους από 300 νεκρούς στην Λ' Ακουίλα, σε απόσταση περίπου 50 χλμ, η οποία τότε ήταν μια πόλη δεκάδων χιλιάδων κατοίκων.