ΔΙΕΘΝΗ

Κινέζος πρέσβης: Τίποτα δεν θα επηρεάσει την καλή σχέση με την Ελλάδα

Το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Κίνας, υπογράμμισε ο  πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κατά την συνάντησή του με επιλεγμένους Έλληνες δημοσιογράφους και με αφορμή  την συμπλήρωση 50 ετών από την σύναψη διπλωματικών σχέσεων Αθήνας-Πεκίνου, τονίζοντας ότι αυτή η σχέση δεν θα επηρεαστεί από διεθνείς συγκυρίες όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παράλληλα ο Σιάο Τζουντσέγκ παρουσίασε το πρόσωπο της νέας Κίνας, όπως αυτή οικοδομείται από τον ηγέτη της, Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που πρόσφατα επανεξελέγη ομόφωνα στη θέση του Γενικού Γραμματέα του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο πρέσβης επεσήμανε πώς πέραν της μεγάλης επένδυσης στο λιμάνι του Πειραιά που καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις, υπάρχουν μεγάλες κινεζικές εταιρείες, κρατικές και ιδιωτικές που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα της πράσινης ενέργειας και με πεδίο δραστηριοποίησης, όχι μόνο την ηπειρωτική χώρα, αλλά και τα νησιά του Αιγαίου.

Αναφορικά με την τουρκική απειλή ο κ. Σιάο επανέλαβε την πάγια κινεζική θέση πώς η εδαφική κυριαρχία των κρατών πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστή, χαρακτήρισε την ελληνική στάση συνετή και μετριοπαθή, ενώ εξέφρασε την έκπληξη του για την απαγόρευση εισόδου στην Τουρκία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες είναι παράλογες.

Ερωτηθείς τέλος για την προοπτική ελληνικών γεωτρήσεων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο Κινέζος διπλωμάτης ανέφερε ότι καλό είναι, ως ζήτημα αρχής, πριν την είσοδο πολυεθνικών εταιρειών γεωτρήσεων στα θαλάσσια οικόπεδα να οριοθετούνται οι περιοχές δικαιοδοσίας με συμφωνίες των γειτονικών χωρών και να μη γίνονται μονομερείς ενέργειες. Η επισήμανση αυτή εκτιμάται ότι αφορούσε τις μη καθορισμένες (σ.σ. με τουρκική υπαιτιότητα) θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Αγκυρα επιχειρεί μονομερώς να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Κανείς δεν πρέπει να φοβάται το «άνοιγμα» της Κίνας
Συνεχίζοντας την πολιτική εξωστρέφειας με διαδοχικές συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις στον μόλις ένα χρόνο της θητείας του ο δραστήριος πρέσβης  είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της κινεζικής υπερδύναμης, που συχνά υφίστανται σκόπιμη διαστρέβλωση από δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Κανείς δεν πρέπει να φοβάται το «άνοιγμα» της Κίνας
Συνεχίζοντας την πολιτική εξωστρέφειας με διαδοχικές συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις στον μόλις ένα χρόνο της θητείας του ο δραστήριος πρέσβης  είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της κινεζικής υπερδύναμης, που συχνά υφίστανται σκόπιμη διαστρέβλωση από δυτικά μέσα ενημέρωσης.

Περιγράφοντας το κινεζικό οικονομικό θαύμα εξήγησε ότι η τρίτη θητεία του Σι Τζινπίγκ ήταν φυσική απόρροια των επιδόσεων του συγκεκριμένου πολιτικού ηγέτη στις δύο προηγούμενες, όπου κατάφερε να δαμάσει το μέτωπο της οικονομικής ανέχειας για την μεγάλη πλειονότητα των συμπατριωτών του. « Ο πρόεδρος Σι κέρδισε το στοίχημα με τη φτώχια», είπε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρέσβης και αυτό συνάγεται μεταξύ άλλων από το γεγονός ότι στο διάστημα 2013-2021 ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας ήταν 6,6% ξεπερνώντας σημαντικά το 2,6% του παγκοσμίου μέσου όρου. Ενδεικτικό είναι ότι το ΑΕΠ της Κίνας έφτασε τα 17,7 τρις δολάρια με την οικονομία της να αντιπροσωπεύει σήμερα σχεδόν το 20% της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ παράλληλά το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα αυξήθηκε την τελευταία 10ετία κατά 78%!

Επιπρόσθετα κατέστησε σαφές ότι το εμπορικό και επιχειρηματικό «άνοιγμα» της Κίνας δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε, ούτε εξυπηρετεί επεκτατικές γεωστρατηγικές επιδιώξεις. Αντίθετα αποτελεί μοχλό αμοιβαία επωφελούς οικονομικής ανάπτυξης. «Είμαστε εναντίον κάθε μορφής ηγεμονισμού», επεσήμανε με νόημα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στο ζήτημα της Ταιβάν που αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας, δεν θα γίνουν δεκτές εξωτερικές παρεμβάσεις. «Θέλουμε και επιδιώκουμε μια ειρηνική επίλυση του ζητήματος, όπως συνέβη με το Χογκ-Κογκ και το Μακάο, αλλά δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την χρήση βίας σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό», είπε χαρακτηριστικά.