ΔΙΕΘΝΗ, Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Πώς η Βρετανία έπεσε από τα 68.000 κρούσματα τον Ιανουάριο, στα 4.500 τον Μάρτιο

Την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση της διασποράς του κορωνοϊού δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων έχει υποχωρήσει κατά 1/3 μέσα σε μία εβδομάδα. Πτωτικός βαίνει και ο αριθμός των θανάτων. Τα στοιχεία θεωρούνται ιδιαίτερα ενθαρρυντικά από τους ειδικούς, για την πορεία της πανδημίας.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 4.479 νέα κρούσματα και 51 θανάτους, ήτοι κατά 20% λιγότερους απ’ ότι μία εβδομάδα πριν. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός παραμένει υπό έλεγχο, ενώ οι ειδικοί βλέπουν ότι η επανέναρξη των σχολείων είχε «πολύ μικρό» αντίκτυπο στα κρούσματα. Μάλιστα εκτιμάται ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο για να προχωρήσει στην προγραμματισμένη χαλάρωση των μέτρων, που αναμένεται στις 12 Απριλίου, καθώς η πορεία της πανδημίας, όπως δείχνουν και οι πίνακες της Daily Mail δείχνουν την καθοδική τάση όλων των δεικτών.

 

Το άνοιγμα των σχολείων δεν οδήγησε σε νέα έξαρση

Η βρετανική στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι την περασμένη εβδομάδα 148.100 Βρετανοί μολύνθηκαν. Είναι οι μικρότεροι αριθμοί από τότε που το δεύτερο κύμα βγήκε εκτός ελέγχου και περίπου 10% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Μειωμένα είναι και τα περιστατικά όπου εκδηλώνονται συμπτώματα και εκτιμώνται στα 2.800 ημερησίως. Την ίδια ώρα τα κρούσματα εμφανίζονται σε κάθε ηλικιακή ομάδα, πλην των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι το άνοιγμα των σχολείων δεν οδήγησε σε διασπορά της Covid-19.

Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των διαγνώσεων στην Αγγλία υποχώρησε κατά 2%. Συνολικά καταγράφηκαν 36.606 κρούσματα, που είναι ο μικρότερος αριθμός από τον Σεπτέμβριο.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία έρχονται λίγο πριν τις γιορτές του Πάσχα. Η αστυνομία έχει λάβει την εντολή να επιτηρεί αυστηρά τα μέτρα το Σαββατοκύριακο, καθώς οι Βρετανοί θα θελήσουν να απολαύσουν το πρώτο Σαββατοκύριακο με μειωμένους περιορισμούς, μαζί με φίλους και την οικογένειά τους.

 

Πιέσεις στον Μπόρις Τζόνσον για τη χαλάρωση των μέτρων

Η καλή πορεία της πανδημίας αυξάνει την πίεση στον Μπόρις Τζόνσον να επιταχύνει την άρση των περιορισμών, λόγω και των γρήγορων ρυθμών του εμβολιαστικού προγράμματος. Ωστόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός αψηφά τις εκκλήσεις βουλευτών του και εμμένει στον οδικό χάρτη που έχει ήδη καταρτίσει.

Ο Μπόρις Τζόνσον αυξάνει την πίεση για να επιταχύνει την άρση των περιορισμών κλειδώματος, ενόψει της συρρίκνωσης της επιδημίας και της επιτυχούς κίνησης εμβολιασμού. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός μέχρι στιγμής αψηφά τις εκκλήσεις των βουλευτών του Tory κατά του αποκλεισμού, ακολουθώντας τον υπερβολικά προσεκτικό χάρτη πορείας του για την ομαλότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα κρούσματα μειώθηκαν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες την περασμένη εβδομάδα, πλην των μαθητών έως 19 ετών, οπότε και παρέμειναν σταθερά, ενώ τα στοιχεία αποτυπώνουν διαφορές ανάμεσα στις διαφορετικές περιοχές της Βρετανίας. Στους μαθητές από 10 έως 19 ετών, εντοπίστηκε ο υψηλότερος δείκτης μετάδοσης στην Αγγλία, με 109,8 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα, έναντι 102,3 μία εβδομάδα πριν.
Όλοι οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία στις 8 Μαρτίου και υποβάλλονται σε τεστ δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν εστία διασποράς. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σύστημα μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες ασυμπτωματικές λοιμώξεις, που προηγουμένως δεν είχαν αναφερθεί.

Η ηλικιακή ομάδα άνω των 30 ετών είχε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη μετάδοσης (71,6) αλλά μειωμένο κατά 12% έναντι μίας εβδομάδας πριν και οι άνω των 40 τον τρίτο. Τον χαμηλότερο δείκτη μετάδοσης είχαν τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί μία δόση του εμβολίου και ακολουθούν οι άνω των 60, στους οποίους επίσης έχει προσφερθεί εμβόλιο.

Μάχη για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού

Μάχη διεξάγεται στην βρετανική πολιτική σκηνή για την καθιέρωση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, που επιδιώκει ο Μπόρις Τζόνσον. Ο πρόεδρος των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ αντιδρά, καθώς όπως υποστηρίζει, τα πιστοποιητικά ως προϋπόθεση για την είσοδο κάποιου σε παμπ θα ήταν κάτι «μη βρετανικό». Μάλιστα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να στηρίξει τη στάση των ανταρτών των Τόρις, που αντιτάσσονται στην πρόταση.

Ο Στάρμερ ανέφερε ότι η απαίτηση πιστοποιητικών για είσοδο σε παμπ ή αθλητικές εκδηλώσεις θα είναι αντίθετη με το «βρετανικό ένστικτο», προσθέτοντας ότι ενδέχεται να υπάρξει δημόσια αντίδραση, εάν τα ποσοστά θανάτου είναι μηδενικά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ελάχιστες.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπόρις Τζόνσον τάχθηκε υπέρ των διαβατηρίων εμβολιασμού για την είσοδο κάποιου σε παμπ και άλλους χώρους στη Βρετανία. Τα πιστοποιητικά είναι πιθανό να διαθέτουν συνδυασμό εμβολίων και τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού. Ωστόσο, αν και η ιδέα είναι δημοφιλής στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκει αρνητές ανάμεσα σε εκπροσώπους της βιομηχανίας και πολιτικούς, για λόγους οικονομικών και πολιτικών ελευθεριών.

Μεταξύ των επικριτών της ιδέας είναι και ο Κιρ Στάρμερ, που σε συνέντευξή του στην Daily Telegraph επικαλέστηκε το ένστικτό του. «Καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι μειώνονται, υπάρχει η αίσθηση ότι δεν θέλουμε να πάμε σε αυτόν τον δρόμο». Ο ίδιος δεν προσποιήθηκε ότι υπάρχει σαφής ή εύκολη απάντηση στο δίλημμα, ωστόσο εκτίμησε ότι οι Βρετανοί θα αντιταχθούν μακροπρόθεσμα στο εγχείρημα των πιστοποιητικών.

Φόβοι ότι θα τεθούν σε κίνδυνο οι εργαζόμενοι

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από τους ιδιοκτήτες των παμπ, που χαρακτηρίζουν παράλογη και ανεφάρμοστη την ιδέα, καθώς οι ίδιοι θα πρέπει να ζητήσουν από τους πελάτες τα πιστοποιητικά. Αντιδράσεις εκφράζουν και οι ξενοδόχοι αλλά και οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, που προειδοποιούν ότι ενδέχεται να αυξηθεί η βία κατά των εργαζομένων. Χθες, οι επικεφαλής των ξενοδόχων και του λιανεμπορίου εξήγησαν ότι η απαίτηση των διαβατηρίων από τους πελάτες θα μπορούσε να θέσει νομικά θέματα και να βάλει το προσωπικό σε κίνδυνο.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει παραδεχθεί ότι το ζήτημα έχει πολλές «ηθικές δυσκολίες», ενώ αυτό το διάστημα αναμένεται να παρουσιάσει τις προτάσεις τους.