Για «τέλος της εποχής Τσίπρα στην Ελλάδα», «που βγήκε από την άκρα αριστερά, έχτισε μια διεθνή αξιοπιστία, αλλά απογοήτευσε τους ψηφοφόρους του», κάνει λόγο η Le Monde παραβάλλοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον Οδυσσέα που έφθασε στο τέλος του ταξιδιού του.
«Η ιστορία τελειώνει εκεί που ξεκίνησε. Όπως ο Οδυσσέας, ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε εκεί απ’ όπου έχει ξεκινήσει στο τέλος ενός μακρού ταξιδιού. Για την τελευταία προεκλογική του συνάντηση ενόψει των εκλογών ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε λογικά την πλατεία Συντάγματος, τη μεγάλη πλατεία στο κέντρο της Αθήνας, απέναντι από το Κοινοβούλιο, και θέατρο των βίαιων διαδηλώσεων στην κορύφωση της κρίσης χρέους το 2012-2013. Εκεί ήταν που ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, απογειώθηκε για να κερδίσει τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Για πρώτη φορά, η αριστερά της Αριστεράς κατακτούσε την εξουσία στην Ευρώπη», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.
αι συνεχίζει: « Τεσσεράμισι χρόνια αργότερα ο Τσίπρας ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση στο τέλος μια σύντομης, χωρίς πάθος εκστρατείας. Όλες οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει με τουλάχιστον οκτώ μονάδες από τη Νέα Δημοκρατία, το κόμμα της συντηρητικής δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση «στο πνεύμα του Συντάγματος» παίζοντας με το φόβο της επιστροφής στην εξουσία μιας ρεβανσιστικής δεξιάς και ζήτησε μια δεύτερη εντολή για να μπορέσει να εφαρμόσει επιτέλους το πρόγραμμά του χωρίς τον περιορισμό της «τρόικας». Αλλά ούτε ο ζήλος,ούτε το πλήθος ήταν εκεί στο ραντεβού. Τα πρόσωπα έδειχναν πάνω από όλα παραίτηση, ανησυχία.
Στα 44 του ο Τσίπρας παραμένει ο Οδυσσέας της ελληνικής πολιτικής: γοητευτικός, έξυπνος, σίγουρος για το τυχερό του αστέρι. Αλλά πόνταρε πάρα πολλά στο αναμφισβήτητο ρητορικό του τάλαντο και το χάρισμα του. Για πρώτη φορά στη ζωή του, το wonder boy φαίνεται ότι νικήθηκε. Φθαρμένος από την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τους Έλληνες καθ ‘οδόν, κουρασμένους από τα μαγικά κόλπα του, εξαντλημένους από μια δεκαετία κρίσης και λιτότητας.»