Την περασμένη εβδομάδα η Ινδία δήλωσε ότι ο πληθυσμός των άγριων τίγρεων της είχε αυξηθεί πάνω από 3.000, αλλά ο αυξανόμενος αριθμός σε συνδυασμό με την απώλεια οικοτόπων και την επέκταση των πόλεων οδηγούν σε περισσότερες επιθέσεις.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που εκδόθηκε την Κυριακή απαγόρευσε στους ανθρώπους σε δύο περιοχές του ορεινού κρατιδίου Ουταρακχάντ να βγαίνουν έξω μεταξύ 7:00 μ.μ. και 6:00 π.μ. Τα σχολεία έκλεισαν επίσης για δύο ημέρες, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα.
Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρώτος θάνατος αναφέρθηκε την Πέμπτη και ο δεύτερος την Κυριακή, αλλά δεν ήταν σαφές αν οι δύο δολοφονίες αφορούσαν την ίδια τίγρη. «Λάβαμε μια ειδοποίηση για μια τίγρη στην περιοχή στις 10 Απριλίου. Παρακολουθούμε συνεχώς την περιοχή», δήλωσε στο AFP ο δασικός υπάλληλος Σουαπνίλ Ανιρούντ.
«Το ένοπλο προσωπικό μας βρίσκεται επίσης στη δράση. Η περιοχή αυτή έχει μικρό αριθμό άγριων θηραμάτων, οπότε οι άνθρωποι και τα βοοειδή είναι εύκολος στόχος», δήλωσε ο Ανιρούντ. Τουλάχιστον 108 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις τίγρεων στην Ινδία από το 2019 έως τα μέσα του 2021, σύμφωνα με την κυβέρνηση πέρυσι.
Οι συντηρητικοί κατηγορούν την ταχεία επέκταση των ανθρώπινων οικισμών γύρω από τα δάση και τους βασικούς διαδρόμους άγριας ζωής για την αύξηση των συγκρούσεων ανθρώπου-ζώου. Πέρυσι, η αστυνομία σκότωσε μια τίγρη που ονομάστηκε «ανθρωποφάγος του Σαμπαράν» και είχε σκοτώσει τουλάχιστον εννέα ανθρώπους στην ανατολική Ινδία.
Η χώρα της Νότιας Ασίας φιλοξενεί το 75% του παγκόσμιου πληθυσμού τίγρεων. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, εκτιμάται ότι υπάρχουν 3.167 από τις μεγάλες γάτες στην Ινδία. Ο αριθμός τους έχει ανακάμψει την τελευταία δεκαετία, αλλά ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σε λιγότερο από επτά τοις εκατό μεταξύ 2018 και 2022, από πάνω από 30% τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Η τίγρη έχει χάσει πάνω από το 93% της ιστορικής της εξάπλωσης παγκοσμίως τα τελευταία 100 χρόνια και πλέον επιβιώνει μόνο σε διάσπαρτους πληθυσμούς σε 13 χώρες, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Το 1900, υπολογιζόταν ότι πάνω από 100.000 τίγρεις κυκλοφορούσαν στον πλανήτη. Όμως ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε χαμηλό ρεκόρ, στις 3.200 το 2010.
Εκείνη τη χρονιά, η Ινδία και 12 άλλες χώρες με πληθυσμούς τίγρεων υπέγραψαν συμφωνία με στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού τους μέχρι το 2022.
με πληροφορίες από ERT, AFP