Δεν έχουμε ζήσει ακόμη τίποτα με το θέμα της μετανάστευσης. Ο χάρτης με τους αριμθμούς μεταναστών και προσφύγων που αναμένουν να “πατήσουν” Ευρώπη ,μέσω της Ελλάδας, είναι τρομακτικός. Όλα αυτά με την Ευρώπη να δείχνει “σαστισμένη” . Και την Ελλάδα να βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, έχοντας να αντιμετωπίσει όλο και πιο δύσκολες καταστάσεις. Ο θάνατος του 15χρονου μετανάστη κατά τη διάρκει καταδίωξης στη Σύμη το επιβεβαιώνει.
Η Γερμανία και οι δορυφόροι της κάνουν ότι μπορούν για να μην “εμπλακούν” στο πρόβλημα. Πρόσφατα κατάλαβαν ότι θέλοντας και μη θα αναλάβουν να πιάσουν στα χέρια τους κι αυτοί την “καυτή πατάτα”.
Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ,παραδέχτηκε ότι “η Γερμανία και η Ευρώπη, γενικότερα, χρειάζονται τη λήψη νέων μέτρων για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς η ροή μεταναστών αυξάνεται, με τον αριθμό των αυτών που θα φτάσουν στη Γερμανία, μέχρι το τέλος του έτους, να υπολογίζονται σε 800.000”.
Αριθμός τετραπλάσιος από πέρυσι.
Μέχρι τώρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει το πρόβλημα …δίνοντας κάποια ποσά στις χώρες που εκ των πραγμάτων έχουν αναλάβει το μεγάλο βάρος της υποδοχής μεταναστών.
Προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε ποσό ύψους 1,5 εκ. ευρώ στην Σερβία και την ΠΓΔΜ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ η Γερμανία χορήγησε, επιπλέον, 1 εκ. ευρώ για στις δύο βαλκανικές χώρες.
Τι λέει ο Αβραμόπουλος
Με το μεταναστευτικό να βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε στο euronews και την Έφη Κουτσοκώστα.
Στην συνέντευξή του εκφράζει την αντίθεσή του στην Ευρώπη – φρούριο, αποκαλύπτει ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να διαθέσουν στην Αθήνα 445 εκατ. ευρώ για τους πρόσφυγες και προαναγγέλλει αλλαγές στο Δουβλίνο ΙΙ.
«Κανείς δεν φταίει αλλά και όλοι μαζί έχουν την ευθύνη. Το γεγονός ότι κάποιες χώρες δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική είναι μία από τις αιτίες που βλέπουμε αυτές τις εικόνες», σχολιάζει αρχικά ο κ. Αβραμόπουλος και αποκαλύπτει: «Είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε 445 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, φτάνει με την σειρά της η Ελλάδα να τηρήσει όσα έχουμε συμφωνήσει».
Ο κ. Αβραμόπουλος τονίζει με έμφαση: «Δεν μπορεί η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης να επηρεάζεται από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις», σχολιάζοντας το γεγονός ότι «με αφορμή το μεταναστευτικό, έχουν πάρει αρκετή δύναμη λαϊκίστικα κινήματα και ξενοφοβικά και αντιευρωπαϊκα».
«Η Ευρώπη είναι εναντίον κάθε πολιτικής αποκλεισμού. Είμαστε αντίθετοι σε μία Ευρώπη φρούριο. Μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της Ευρώπης είναι η ζώνη Σένγκεν. Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και πολιτών πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί», προσθέτει ο Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν.
«Υπηρεσία υποδοχής και αξιολόγησης μεταναστών στον Πειραιά»
Σε ερώτηση αν θα υποστούν κυρώσεις χώρες όπως η Ουγγαρία, που χτίζει τείχος, απάντησε: «Όποια χώρα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα έχει επιπτώσεις. Και αυτό ισχύει ειδικά για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της πολιτικής του Σένγκεν». Ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η Ουγγαρία μαζί με Ιταλία και Ελλάδα χρειάζονται βοήθεια. Για αυτό θα εγκαταστήσουμε hot spots, υπηρεσίες αιχμής».
Αποκάλυψε μάλιστα ότι αναφορικά με την Ελλάδα, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα γίνει στον Πειραιά και θα έχει ως αντικείμενο την υποδοχή και αξιολόγηση εκείνων που περνούν τα σύνορα της Ευρώπης, ώστε να χωρίζονται οι πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες.
Σε ερώτημα του euronews για το ενδεχόμενο αλλαγής του Δουβλίνου ΙΙ, δεδομένης και της γερμανικής πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Το Δουβλίνο ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις. Από την ώρα που έχουν δημιουργηθεί νέα δεδομένα, είναι φυσιολογικό, και έτσι πρέπει να κάνουμε, όποια σημεία του Δουβλίνου δεν λειτουργούν, να αναθεωρηθούν».
«Κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας στην Ελλάδα»
Τέλος, σε ερώτηση για τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος απάντησε:
«Δεν θα ήθελα να μπω σε σχολιασμό για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δεν μου το επιτρέπει η θέση μου ως Επιτρόπου. Ωστόσο ως Έλληνας πολίτης, μπορώ να πω ότι αυτό που κάποιοι πρεσβεύαμε και δημόσια λέγαμε εδώ και 5-6 χρόνια, ότι η χώρα χρειαζόταν εξαρχής υποστολή των κομματικών σημαιών και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας, εκτιμώ ότι είναι περισσότερο από ποτέ ανάγκη σήμερα. Είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά».
Πηγή: onalert.gr