Εδώ και μήνες, τα πορτοκαλί σωσίβια στις ακτές της Λέσβου, της Κω και άλλων νησιών του Αιγαίου, έχουν γίνει μια θλιβερή πραγματικότητα. Στην καλύτερη περίπτωση, τα αφήνουν στην παραλία οι πρόσφυγες που φτάνουν με τα φουσκωτά. Στη χειρότερη, ξεβράζονται από μόνα τους…
Εδώ και μήνες, ένα νέο είδος εμπορίου έχει ανθήσει στη Σμύρνη και σε άλλες παραθαλλάσιες πόλεις της Τουρκίας. Τα σωσίβια που κάποτε απευθυνόταν σε πολύ περιορισμένη αγορά, τώρα πωλούνται κανονικά σε καταστήματα ρούχων, όπως στη χαρακτηριστική φωτογραφία που δημοσίευσαν πριν από λίγους μήνες οι New York Times: από τη μία πλευρά αντρικά κοστούμια και από την άλλη γιλέκα και σωσίβια για όσους θα τολμήσουν το θαλάσσιο πέρασμα για τις ακτές της Ελλάδας.
Εργαζόμενος του καταστήματος είχε δηλώσει στην εφημερίδα ότι πουλάει περίπου 80 σωσίβια την ημέρα, για 13 δολάρια το ένα, ενώ οι αποθήκες στα υπόγεια είναι γεμάτες με αμέτρητα.
Όμως, πολλά από αυτά δεν πληρούν καν τις προϋποθέσεις: φτιάχνονται εκεί, με φτηνά υλικά, που αφήνουν στο τέλος τους χρήστες τους στο έλεος της θάλασσας. Υπάρχουν ακόμη και σωσίβια από σφουγγάρι, που απορροφά το νερό.
Αλλά στο τέλος ξεπουλάνε όλα.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συνολικά 1.000.573 μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης και 3.735 έχασαν τη ζωή τους . Από αυτούς που τα κατάφεραν, οι 844.176 αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα, 152.700 στην Ιταλία και 105 στη Μάλτα.
Τέλος, το 58% των μεταναστών είναι άνδρες, 17% γυναίκες και 25% παιδιά.