ΔΙΕΘΝΗ

Ναυάγιο στις συνομιλίες με Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες των αξιωματούχων Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να δηλώνει ότι προσβλέπει στην εξεύρεση μιας διεξόδου το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis από τις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Τουρκικής αντιπροσωπείας αναφέρθηκε μετά το πέρας της συνάντησης και στην Ελλάδα κατά την ενημέρωση των Τούρκων δημοσιογράφων.

Η σημερινή συνάντηση έγινε μετά από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου ανώτεροι αξιωματούχοι από την Τουρκική Δημοκρατία της Τουρκίας, τη Φινλανδία και τη Σουηδία συναντήθηκαν με ανώτερους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (20 Ιουνίου 2022). Υπό την προεδρία του Στίαν Γένσεν, διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Γενικού Γραμματέα, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στις ανησυχίες για την ασφάλεια που έθεσε η Τουρκική Δημοκρατία προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στις αιτήσεις προσχώρησης στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης Ιμπραχίμ Καλίν, Προεδρικός Εκπρόσωπος και Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας- επικεφαλής της φινλανδικής αντιπροσωπείας ήταν ο Πέτρι Χακαράινεν, Διευθυντής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας στο Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας της Φινλανδίας- και επικεφαλής της σουηδικής αντιπροσωπείας ήταν ο Όσκαρ Στένστρομ, Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και το Συμβούλιο Πολιτικής Ασφάλειας, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού του Βασιλείου της Σουηδίας.

«Χαιρετίζω την εποικοδομητική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σχετικά με τις ιστορικές αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας προσθέτοντας ότι «η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα καταστήσει τη Συμμαχία ισχυρότερη και ολόκληρη την ευρωατλαντική περιοχή ασφαλέστερη. Η Τουρκική Δημοκρατία έχει εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την τρομοκρατία, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Θα συνεχίσουμε λοιπόν τις συνομιλίες μας σχετικά με τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και προσβλέπω στην εξεύρεση μιας διεξόδου το συντομότερο δυνατό».

Οι συνομιλίες της Δευτέρας ακολούθησαν μια σειρά συναντήσεων των τελευταίων εβδομάδων με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια και την επίτευξη προόδου όσον αφορά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες.

Όπως δήλωσε ο Ιμπραχίμ Καλίν, η Τουρκία αναμένει το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την 1η Ιουλίου στην Σουηδία και θα αφορά την καταπολέμηση τα τρομοκρατίας, ενώ σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται αλλά περιμένει η Άγκυρα συγκεκριμένα βήματα από την άλλη πλευρά.

Ο Καλίν έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδας και την στάση της απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία που μόνο και μόνο για ένα όνομα η χώρα αυτή έπρεπε να περιμένει 11 χρόνια, με αποτέλεσμα στο τέλος να αναγκαστεί να αλλάξει το Σύνταγμα της ενώ δεν υπήρχε εμπόλεμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Καλίν η Σουηδία από ουδέτερη χώρα άλλαξε και θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ με την Τουρκία να περιμένει τα βήματα που θα κάνει σε σχέση με αυτά που έχει ζητήσει.

Επίσης ο Καλίν ζήτησε να αρθεί το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει τον τερματισμό των δραστηριοτήτων του PKK και του FETO σε Σουηδία και Φινλανδία.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, πρόσθεσε ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν αυτά τα βήματα τόσο πιο γρήγορα θα ληφθεί η απόφαση.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος εκπρόσωπος έστρεψε τα βέλη του στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την άρνηση της Αγκύρας να ενταχθούν Σουηδία και Νορβηγία στο ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα ασκούσε βέτο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας επί 11 χρόνια. Η Μακεδονία έπρεπε να αλλάξει το όνομα της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση κάποιων βημάτων, η Ελλάδα είπε ”ναι” στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το να είσαι μέλος της συμμαχίας είναι ένα σημαντικό βήμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό η Σουηδία και η Φινλανδία να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική. Θα επανεξετάσουν κανόνες ασφαλείας και θα ψηφίσουν νέους νόμους. Όσο πιο γρήγορα κάνουν βήματα, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η διαδικασία. Θα το δούμε μαζί τις επόμενες μέρες», είπε.