ΔΙΕΘΝΗ

Νέο είδος «γάτας – λύκου»;

neo-eidos-gata-lukos

Οι γάτες με πυκνό, λαμπερό τρίχωμα είναι κατά γενική ομολογία πιο δημοφιλείς ανάμεσα στους επίδοξους αγοραστές κατοικίδιων, ωστόσο αυτή η παγιωμένη τάση ενδέχεται να αλλάξει λόγω της δημοφιλίας του νέου είδους «γάτας-λύκου».

Οι επονομαζόμενες γάτες «Λύκοι» (Lykoi) αποτελούν μία νέα ράτσα που πρωτοεμφανίστηκε πριν από λίγα χρόνια και ονομάστηκαν έτσι λόγω του ανομοιόμορφου τριχώματός τους. Οι γάτες της ράτσας φέρουν μία γενετική μετάλλαξη που επηρεάζει την τριχοφυΐα τους, εξαφανίζοντας σε μεγάλο βαθμό το υπόστρωμα της γούνας τους και αφήνοντας μόνο θύλακες που είτε δεν παράγουν τρίχες καθόλου, είτε παράγουν αλλά δεν μπορούν να τις διατηρήσουν.

Παρά το γεγονός ότι έχουν τρίχωμα, αυτό είναι αραιό και πολλές φορές απουσιάζει παντελώς από τις περιοχές γύρω από τη μουσούδα και τα πόδια. Το αποτέλεσμα είναι οι γάτες να μοιάζουν ισχνές ή ακόμα και αδύναμες, με μάτια που φαίνονται να είναι μεγαλύτερα από το κανονικό λόγω της απουσίας τριχώματος.

«Οι γάτες αυτές αποτελούν το αποτέλεσμα μίας φυσικής μετάλλαξης που συνέβη στον πληθυσμό των αγριόγατων», δήλωσε ο Τζόνι Γκομπλ, κτηνίατρος και εκτροφέας των γατών-Λύκων. «Η ύπαρξή τους είχε αναφερθεί εδώ και χρόνια, αλλά κανείς δεν αποπειράθηκε την εκτροφή τους καθώς υπήρχαν ανησυχίες για την υγεία τους», πρόσθεσε.

Οι γάτες όμως μέχρι στιγμής είναι υγιείς, αρκεί να διατηρούνται σε εσωτερικούς χώρους όπου η θερμοκρασία δωματίου αντισταθμίζει την έλλειψη τριχώματος. Διάφορα προβλήματα υγείας ενδεχομένως να εκδηλωθούν στο μέλλον, αφού η ράτσα είναι εντελώς νέα.

Βέβαια για αρκετούς ενδιαφερόμενους ο νεωτερισμός και η εμφάνιση του ζώου είναι πιο σημαντικός από ενδεχόμενα προβλήματα υγείας . Εξάλλου οι εκτροφείς κατοικίδιων έχουν μακρά ιστορία στο να «βιομηχανοποιούν» διάφορες μεταλλάξεις με έμφαση στην εκάστοτε μόδα που επικρατεί μεταξύ του αγοραστικού κοινού, με αμέτρητα παραδείγματα εμφανή σε δημοφιλείς ράτσες σκύλων.

Εκπρόσωποι περιβαλλοντικών και φιλοζωικών οργανώσεων σημειώνουν τη διαφορά αντιμετώπισης που δείχνει πολλές φορές το κοινό όσον αφορά τα μεταλλαγμένα φρούτα και λαχανικά, και τη χειραγώγηση μεταλλάξεων στην επιλεκτική εκτροφή σκύλων και γατιών. Στη δεύτερη περίπτωση, πολλές φορές αγνοείται το ηθικό στοιχείο της επιλογής εκτροφής και έμφασης χαρακτηριστικών που προκαλούν προβλήματα υγείας στα ζώα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η επιλεκτική αναπαραγωγή σκύλων κόργκι ώστε να εμφανίζουν κοντά πόδια, παρά τα προβλήματα οστεοαρθρίτιδας που τους προκαλούνται με αυξημένη συχνότητα.