Νέος γύρος κινδυνολογικών δημοσιευμάτων ανοίγει σήμερα στον διεθνή Τύπο, με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες να τονίζουν ότι τα περιθώρια για συμφωνία στενεύουν και να επαναφέρουν αυθαίρετα σενάρια για Grexit.
«Όλα έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα οικεία. Όλες οι πλευρές βρίσκονται σε αδιέξοδο και με την μεγάλη πληρωμή του Ιουλίου να πλησιάζει, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζητά βοήθεια από τους Γάλλος και πραγματοποιεί εκτάκτως επίσκεψη στο Παρίσι σήμερα ενώ αύριο αναμένεται να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Πιθανώς να σηκώνεται για άλλη μια φορά η αυλαία ενός νέου ελληνικού δράματος» γράφει η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Από την πλευρά της, η γαλλική Le Figaro αναφέρει ότι η «Αθήνα προκαλεί πάλι τους πιστωτές της». «Μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, ο πόλεμος μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών κηρύχθηκε ξανά» γράφει η εφημερίδα, και συνεχίζει: «Για το λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να έχει περισσότερους συμμάχους ξεκινώντας με τον Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων».
Η γνωστή εφημερίδα αναφέρεται και στις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την κατάθεση δύο νομοσχεδίων στην Βουλή, αναφέροντας ότι η κίνηση αυτή «αψηφά» τους δανειστές. Στο ταξίδι «εξπρές» του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι αναφέρεται και η αμερικανική Wall Street Journal, που στέκεται ιδιαίτερα στις διαφωνίες ανάμεσα στους ευρωπαίους και το ΔΝΤ.
«Άλλο ένα “ελληνικό καλοκαίρι” περιμένει την Ευρώπη»
Για «καυτό ελληνικό καλοκαίρι» κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, που γράφει ότι η Ελλάδα «καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις και οι δανειστές απαντούν με αδιαλλαξία». «Την Ευρώπη περιμένει ένα καυτό καλοκαίρι» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, που προβλέπει ότι το ελληνικό ζήτημα θα «μονοπωλήσει» τις συνομιλίες στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
«Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις»
Η εφημερίδα Handelsblatt φιλοξενεί σχόλιο των Νίκλας Ποτράφκε και Μάρκους Ράιχσμαν, δύο ερευνητών του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου για την «Ελληνική αδιαθεσία», όπως είναι ο τίτλος του. Αφού περιγράφουν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των υπεσχημένων, με αιχμή του δόρατος τις ιδιωτικοποιήσεις και το ασφαλιστικό, καταλήγουν: «Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να γίνει σαφές με διαφάνεια, πρώτον, ποια μεταρρύθμιση συμφωνήθηκε και ποια υλοποιήθηκε και, δεύτερον, πόσα χρήματα έχουν δοθεί και πώς χρησιμοποιήθηκαν. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να προχωρήσουν στην παροχή νέων δανείων και το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να ασχοληθεί και πάλι με το θέμα».