ΔΙΕΘΝΗ

Νταβούντογλου: Η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη είναι ο …Ερντογάν!

Σε ένα ντόμινο απρόσμενων και καταιγιστικών εξελίξεων βρίσκεται η Τουρκία. Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στο εσωτερικό της χώρας με την οικονομία να είναι συνεχώς στην “εντατική”, παρά τις “ενέσεις ρευστότητας” από Κατάρ και Κίνα, ενώ φουντώνουν τα σενάρια ..πρόωρων εκλογών το επόμενο διάστημα. Σε νέα ιστορικά αρνητικά ρεκόρ η λίρα και σήμερα, έφτασε στα 9,9077 το ευρώ και 8,4708 λίρες το δολάριο.

Στο κλίμα αυτό, ο εκλεκτός της δύσης, πρώην Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μίλησε σε ΜΜΕ των ΗΑΕ, κάνοντας ευθεία επίθεση προσωπικά στην πολιτική του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας ότι την θεωρεί ως «την μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη και όλο τον κόσμο».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, πρώην εταίρος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι ο σουλτάνος αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για τον κόσμο από την πανδημία κορονοϊού, μιλώντας στην εφημερίδα των ΗΑΕ, The National.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη και τον κόσμο είναι η κουλτούρα του δεσποτισμού, η οποία διαδόθηκε από λαϊκιστές ηγέτες όπως ο Ερντογάν, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι: «το κριτήριο ενός φυλετικού κράτους είναι η έλλειψη επιλογής και η επιλογή είναι το μέτρο της δημοκρατίας”.

«Όσο ο λαός μας υποφέρει και υπάρχει βαθιά διαφθορά και η αξιοπρέπεια της χώρας μας προσβάλλεται στο εξωτερικό, θα συνεχίσουμε να ζητούμε πρόωρες εκλογές», τόνισε.

Επιπλέον, ο Τούρκος ηγέτης της αντιπολίτευσης επέκρινε το προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης που εφάρμοσε ο Ερντογάν το 2016 για να εδραιώσει την σχεδόν απόλυτη εξουσία του.

Ο Νταβούτογλου τόνισε ότι η χώρα πρέπει να επιστρέψει στο κοινοβουλευτικό σύστημα επειδή “το τρέχον σύστημα παράγει μόνο κρίσεις”, ενώ απαίτησε με νέο αίτημά του πρόωρες εκλογές, τις οποίες η αντιπολίτευση άρχισε να προωθεί συντεταγμένα στην Τουρκία από τις αρχές Οκτωβρίου.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπηρέτησε ως πρωθυπουργός της Τουρκίας από το 2014-2016 πριν αποχωρήσει από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και ίδρυσε ένα πολιτικό κίνημα που ανταγωνίζεται το κυβερνών κόμμα.

Την ίδια περίοδο οι κεμαλιστές (CHP) και η κεντροδεξιά Συμμαχία Εθνοτήτων του Καλού Κόμματος και η Λαϊκή Συμμαχία του κυβερνώντος ακροδεξιού Κόμματος (MHP) φέρεται να έχουν απήχηση στους Τούρκους πολίτες η οποία ανέρχεται σε ποσοστά 32,2% και 32,7% αντίστοιχα, γράφει η εφημερίδα Birgün επικαλούμενη την δημοσκόπηση της εταιρείας Avrasya.

Το AKP και οι ακροδεξιοί εταίροι του, το MHP, είχαν ποσοστό στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2018 που ανέρχονταν σε πάνω από το 53 τοις εκατό των ψήφων και διατηρούν σήμερα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 600 εδρών. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί σε όποια εκλογική αναμέτρηση πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Οι επόμενες προγραμματισμένες γενικές εκλογές της Τουρκίας έχουν προγραμματιστεί για το 2023, αλλά οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ίδρυση νέων αντιπάλων κομμάτων από πρώην ανώτερα στελέχη του AKP, η προβληματική οικονομία της χώρας και οι εκκλήσεις της κυβερνητικής συμμαχίας για αλλαγές στις εκλογικές περιοχές θα οδηγήσουν πιθανόν σε πρόωρες εκλογές.

Ένα είναι το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση για τον Ερντογάν, πόσο βαθιά θα παρέμβει αυτός και ο “στρατός του” στο εσωτερικό της χώρας για να αλλοιώσει τα αποτελέσματα, αφού είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να κερδίσει σε καμία περίπτωση.

Επίσης στην Τουρκία σε ανάλογες περιπτώσεις έχουμε ακόμα και πραξικοπήματα, μιας και μια πιθανή λέμε διαδικασία πρόωρων εκλογών και ήττα του ΑΚΡ, δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη της χώρα που είναι “καζάνι που βράζει” στην κυριολεξία.