Ο Ντράγκι ανέφερε ότι προτάσεις που γίνονται, όπως αυτή για ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, θα στήριζαν τον ρόλο αυτό της ΕΕ. Στην σημαντική αυτή παρέμβαση και προειδοποίηση για το μέλλον της ΕΕ, ο Ντράγκι τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερη προσοχή στις αναδιανεμητικές πτυχές της ενοποίησης και, ιδιαίτερα, σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα.
Στην ομιλία του, ο Ντράγκι σημείωσε ότι τα τελευταία χρόνια το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη απογοήτευση. «Αυτό εκφράσθηκε, ίσως, πιο καθαρά στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, όταν οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου τους από την ΕΕ», πρόσθεσε. Πρέπει, συνέχισε, «να εξετάσουμε πώς ο ίδιος ο τρόπος της ευρωπαϊκής ενοποίησης έχει συμβάλει στη δυσαρέσκεια».
«Αυτό που είναι διαφορετικό σήμερα από το παρελθόν, ωστόσο, είναι ότι σήμερα πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερη προσοχή στις αναδιανεμητικές πτυχές της ενοποίησης και, ιδιαίτερα, σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει το υψηλότερο τίμημα. Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος σε όρους ανοίγματος των αγορών και ανταγωνισμού, αν η Ευρώπη δεν αφουγκρασθεί τα αιτήματα αυτών που μένουν πίσω από μία κοινωνία βασισμένη στην επιδίωξη του πλούτου και της δύναμης», τόνισε ο Ντράγκι. Ο ρόλος αυτός (της στήριξης όσων έχουν μείνει πίσω) επαφίεται σήμερα στα κράτη – μέλη, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να τον εκπληρώσουν, συνέχισε. «Είναι ένα έργο που δεν έχει ακόμη ορισθεί σε επίπεδο της ΕΕ», είπε, τασσόμενος υπέρ ενός μεγαλύτερου σχετικού ρόλου της ΕΕ.