Με το δάχτυλο στραμμένο στον Πούτιν Βρετανία και Γερμανία για την κατάρριψη του μπόινγκ. Την ίδια στιγμή ο Πούτιν δείχνει τις ΗΠΑ για την ουκρανική κρίση.
Οι εκπρόσωποι της γερμανικής οικονομίας εμφανίζονται έτοιμοι να στηρίξουν ακόμα και οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία.
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία είναι ήδη εμφανείς στη Γερμανία, λέει ο Εκαρντ Κόρντες, επικεφαλής της επιτροπής Ανατολικής Ευρώπης της γερμανικής οικονομίας. Το τρέχον έτος οι γερμανικές εξαγωγές σε Ρωσία και Ουκρανία αναμένεται να μειωθούν κατά 6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κινδυνεύουν έως και 25.000 θέσεις εργασίας.
Το εντυπωσιακό στις δηλώσεις του Έκαρντ Κόρντες όμως είναι ότι δεν εκφράζεται, όπως θα ανέμενε κανείς, εναντίον αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt τόνισε ότι σε περίπτωση που Βερολίνο και Βρυξέλλες αποφασίσουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις, η γερμανική οικονομία θα στηρίξει την κίνηση αυτή. Για την οικονομία μια τέτοια απόφαση θα είναι επίπονη, αλλά «αν θα πρέπει να καταβληθεί ένα τίμημα, είμαστε έτοιμοι να το καταβάλλουμε», δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χίτερ θεωρεί ότι οι οικονομικές κυρώσεις από πλευράς ΕΕ θα μπορούσαν ακόμα και να ωφελήσουν την γερμανική οικονομία. Πώς; Οι γερμανικές εταιρίες θα μπορούσαν έτσι, να ξεπεράσουν την διαφωνία με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ήδη επιβάλει στη Ρωσία αυστηρότερες κυρώσεις και ζητούν εδώ και καιρό και από τους γερμανούς να πράξουν το ίδιο.
Την ίδια στιγμή, το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα για ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα αίτια συντριβής του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία και είπε ότι είναι «εξαιρετικά πιθανό» αυτό να κατερρίφθη από πύραυλο με τον οποίο η Μόσχα είχε προμηθεύσει τους φιλορώσους αυτονομιστές που ελέγχουν την περιοχή.
Από τη μεριά της η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ φέρουν μέρος της ευθύνης για την κρίση στην Ουκρανία, μέσω της στήριξής τους προς την κυβέρνηση του Κιέβου.
«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ωθούν το Κίεβο προς την ισχυρή καταστολή του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας. Ένα είναι το συμπέρασμα: η κυβέρνηση Ομπάμα φέρει μέρος της ευθύνης τόσο για την εσωτερική σύγκρουση στην Ουκρανία όσο και για τις σοβαρές επιπτώσεις της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.