ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν ανέστειλε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέστειλε τη Δευτέρα μία συμφωνία με τις ΗΠΑ, για την καταστροφή όπλων πλουτωνίου.

Με την κίνηση αυτή, έδειξε ότι είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει τον πυρηνικό αφοπλισμό ως νέο διαπραγματευτικό χαρτί, στις «διαμάχες» με τις ΗΠΑ για τα θέματα της Ουκρανίας και της Συρίας, εκτιμά το Reuters.

Από τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία και οι ΗΠΑ άρχισαν να υπογράφουν μία σειρά από συμφωνίες για τη μείωση του πυρηνικού οπλοστασίου τους. Συμφωνίες που μέχρι τώρα είχαν «επιβιώσει», παρά το γεγονός ότι διέρχονται κρίση οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ομως, τη Δευτέρα, ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα με το οποίο αναστέλλεται μία συμφωνία, που επετεύχθη το 2000, σύμφωνα με την οποία οι δύο πλευρές θα καταστρέψουν το πλεόνασμα πλουτωνίου που αρχικά σκόπευαν να το χρησιμοποιήσουν σε πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι κάθε πλευρά θα έπρεπε να καταστρέψει 34 τόνους πλουτωνίου, με καύση σε πυρηνικούς αντιδραστήρες. Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγορούσαν την Ουάσιγκτον ότι δεν τίμησε τη συμφωνία. Πάντως, το διάταγμα του Κρεμλίνου αναφέρει ότι, παρά την αναστολή, το πλεόνασμα του ρωσικού πλουτωνίου δεν θα διατεθεί σε στρατιωτική χρήση.

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι η κίνησή του αυτή είναι απάντηση στις «μη φιλικές» ενέργειες της Ουάσιγκτον. «Η κυβέρνηση Ομπάμα έκανε ό,τι μπορούσε για να καταστρέψει την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να ενθαρρύνει τη συνεργασία», ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφορικά με την αναστολή της συμφωνίας.

«Το βήμα που αναγκάστηκε να κάνει η Ρωσία δεν έχει σκοπό την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Θέλουμε η Ουάσιγκτον να καταλάβει ότι δεν μπορείς από τη μία να επιβάλεις κυρώσεις σε βάρος μας και από την άλλη να συνεχίσεις να έχεις επιλεκτική συνεργασία σε τομείς που σε βολεύει».

Η εν λόγω συμφωνία δεν είναι ο θεμέλιος λίθος του μεταψυχροπολεμικού αφοπλισμού των ΗΠΑ και της Ρωσίας και οι πρακτικές επιπτώσεις της αναστολής της θα είναι περιορισμένες, σύμφωνα με το Reuters. Ομως, η απόφαση αυτή του Πούτιν έχει ισχυρό συμβολισμό.

«Το διάταγμα του Πούτιν θα μπορούσε να σηματοδοτεί ότι υπάρχει ο κίνδυνος υπονόμευσης και άλλων συμφωνιών στη συνεργασία για τον πυρηνικό αφοπλισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας», σχολίασε η Stratfor. «Είναι πιθανό να πρόκειται για μία προσπάθεια να αποδοθεί στην Ουάσιγκτον το τίμημα της διακοπής του διαλόγου για τη Συρία και άλλα ζητήματα», ανέφερε ακόμη.  

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τζον Κέρι είχε προειδοποιήσει ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, αν η Μόσχα δεν λάβει άμεσα μέτρα για τον τερματισμό της βίας στη Συρία.

Δυτικοί διπλωμάτες σχολίαζαν στο Reuters ότι ένα τέλος στις συνομιλίες στη Συρία θα άφηναν τη Μόσχα χωρίς οδό απεμπλοκής από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στη Συρία. Η Ρωσία σκόπευε να επιχειρεί εκεί για λίγους μήνες, αλλά ήδη συνεχίζει για δεύτερη χρονιά.