Η Ρωσία έκανε αίτηση στα Ηνωμένα Έθνη, για να αποκτήσει τον αποκλειστικό οικονομικό έλεγχο μία περιοχής 463 χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων, στην Αρκτική, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου πόλου, αναφέρει το Discovery.
Η συγκεκριμένη περιοχή ενδέχεται να διαθέτει τεράστια και υπερπολύτιμα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία αν εντοπιστούν, είναι σήμερα ευκολότερο να εξορυχτούν από ό,τι στο παρελθόν, λόγω του συνεχιζόμενου λιωσίματος των πάγων.
Μάλιστα, ερευνητές υπολογίζουν ότι τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων της περιοχής που ζητά ο Πούτιν να συμπεριληφθεί στην ΑΟΖ της Ρωσίας, είναι από τα μεγαλύτερα ανέγγιχτα στον πλανήτη. Επιπλέον, αν οι πάγοι συνεχίσουν να λιώνουν, η ίδια περιοχή, ίσως, γίνει σημαντική ναυτική οδός.
Σύμφωνα με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982, για το Δίκαιο της Θάλασσας, κάθε κράτος δικαιούται μία αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) η οποία εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια μέσα στον ωκεανό, από τα αναγνωρισμένα σύνορά της.
Ωστόσο, υπάρχει μία εξαίρεση στον κανόνα, την οποία θέλει να εκμεταλλευτεί η Ρωσία: αν μία χώρα μπορεί να αποδείξει ότι η υφαλοκρηπίδα της εκτείνεται σε απόσταση πέρα από τα 200 μίλια, τα Ηνωμένα Έθνη τής αναγνωρίζουν δικαίωμα ΑΟΖ 350 μίλια από τα σύνορά της.
Ο Πούτιν, μάλιστα, διεκδικεί ακόμα μεγαλύτερη επέκταση και από αυτήν, ισχυριζόμενος ότι οι πόροι κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό είναι “φυσικά συστατικά” της περιοχής που ελέγχει ήδη η Ρωσία, όπωςαναφέρει το CNBC.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία διεκδικεί τη συγκεκριμένη περιοχή. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια του 2002, όταν τα Ηνωμένα Έθνη απέρριψαν την αίτηση της χώρας, επειδή δεν υπήρχαν επαρκή επιστημονικά στοιχεία εις επίρρωση των ισχυρισμών της.
Αυτή τη φορά, το Κρεμλίνο λέει ότι έχει καταθέσει “επαρκή επιστημονικά δεδομένα” μαζί με την αίτηση, ενώ υπενθυμίζεται ότι, το 2007, ένα μίνι υποβρύχιο εστάλη στον βόρειο πόλο, όπου τοποθέτησε στον βυθό μία ρώσικη σημαία, φτιαγμένη από τιτάνιο.
Επρόκειτο για την πρώτη κατάδυση ανθρώπου στον βυθό του βόρειου πόλου, με αρκετές χώρες τότε, να ανησυχούν ότι η κίνηση ήταν ενδεικτική των προθέσεων του Πούτιν να κάνει "δική του" την περιοχή.
Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, πάντως, δεν αναμένεται πριν το 2016, όταν και συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή, ενώ άλλες χώρες που έχουν σύνορα με την Αρκτική, όπως οι ΗΠΑ, αναμένεται να αντιδράσουν.