Υπάρχει ένα κοινό σημείο στις αναλύσεις των ειδικών για την τρομοκρατία μετά τα χτυπήματα στις Βρυξέλλες και αναφέρει ότι αυτές οι επιθέσεις δεν θα είναι οι τελευταίες.
Μετά την επίθεση στο Λονδίνο στις 7 Ιουλίου το 2005, η Βρετανία και η ΕΕ προετοιμάζονταν για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ήπειρο, αυτή η ανησυχία δεν επιβεβαιώνονταν μέχρι πρόσφατα. Ο αριθμός των επιθέσεων έχει αυξηθεί όπως επίσης και ο αριθμός των απωλειών.
Ο Peter Neumann, ερευνητής που ειδικεύεται στην Ισλαμιστική τρομοκρατία, είχε προειδοποιήσει ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, μπορεί να γίνουν πολύ κοινή πρακτική.
«Όποιες συλλήψεις και να γίνουν τις επόμενες ημέρες, δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι η απειλή θα τελειώσει» είπε ο Neumann στο γερμανικό κανάλι ZDF και πρόσθεσε ότι θα είναι ένας κίνδυνος που θα μας συνοδεύει για χρόνια, εάν όχι για μία ολόκληρη γενιά».
Ο ερευνητής εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε τον διαρκή τρομοκρατικό κίνδυνο, όπως έχουν κάνει και οι Ισραηλινοί.
Οι Ευρωπαϊκές εφημερίδες αντανακλούν αυτό το συναίσθημα, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις της Τετάρτης μπορεί να είναι ένα μέρος μιας μακράς σειράς επιθέσεων που αναμένεται να γίνουν στο μέλλον.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ερμηνεύουν την αύξηση των επιθέσεων τους τελευταίους μήνες στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη του ISIS και η αργή απάντηση από τις Ευρωπαϊκές υπηρεσίες, επέτρεψαν χιλιάδες ευρωπαίους να ταξιδέψουν στην Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στους τζιχαντιστές. Πολλοί από αυτούς έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη, χωρίς καν να καταγραφούν ως ύποπτοι.
Η Ευρώπη αντέδρασε με καθυστέρηση, λόγω της Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση στο μεγαλύτερο τμήμα της Ηπείρου. Αλλά υπάρχει και δυσκολία στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις υπηρεσίες των διαφορετικών χωρών. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει κοινή βάση δεδομένων για τους μαχητές του ISIS.
Πρώην επικεφαλής των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε στους ΝΥΤ ότι η μεταφορά πληροφοριών συναντούσε πολλά προβλήματα. «Δεν συμφωνούσαμε ούτε στη μετάφραση των ονομάτων που ήταν στα Αραβικά ή τα Κυριλλικά, έτσι εάν κάποιος μπει στην Ευρώπη από την Εσθονία ή τη Δανία θα έχει διαφορετική καταγραφή σε σχέση με την Γαλλία ή την Ισπανία» είπε ο Alain Chouet.
Πέρα από αυτό τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης διαφέρουν δραματικά. Ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα στη Βρετανία θεωρείται πρότυπο πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεράστιες ελλείψεις.
Αυτές οι δυσκολίες διευκολύνουν το έργο των τρομοκρατών να σχεδιάσουν επιθέσεις με τον εκπεφρασμένο στόχο να ενισχύσουν τον αριθμό των μελών τους από την δυτική Ευρώπη και να προκαλέσουν κοινωνική ένταση στην Ευρώπη. Για αυτό το λόγο ειδικοί τονίζουν ότι η απάντηση πρέπει να δοθεί στις κοινωνίες και στην προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο εξτρεμισμός, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουν ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν.
Πηγή: Independent