ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Mάχη κατά της τρομοκρατίας… όμως με σέβασμό στη δημοκρατία

Ο Ζάιντ κατήγγειλε τους φόνους, τα βασανιστήρια, τους μαζικούς αποκεφαλισμούς και τις επιθέσεις που φτάνουν σε επίπεδο «γενοκτονίας» εναντίον μειονοτήτων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη από το ΙΚ.

«Οποιαδήποτε απάντηση στην εξτρεμιστική βία πρέπει να είναι στοχευμένη, αναλογική και νόμιμη», σχολίασε. «Οι στρατιωτικές εκστρατείες, οι οικονομικές κυρώσεις και οι απόπειρες να αναχαιτιστεί η εισροή όπλων μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Όμως χρειάζονται και άλλες ενέργειες για να καταπολεμηθούν τα αίτια που τροφοδοτούν αυτές τις συρράξεις», υπογράμμισε ο Ύπατος Αρμοστής.

«Ο εξτρεμισμός, όσο απεχθής και να είναι, τροφοδοτείται από την ιδεολογία και από την αποξένωση που ενισχύεται από χρόνια τυραννίας, διαφθοράς, καταστολής, διακρίσεων, στερήσεων και ολιγωρίας σε ό,τι αφορά τα νόμιμα δικαιώματα των κοινοτήτων», πρόσθεσε ο Ζάιντ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης καλύπτουν κυρίως στις απαγωγές και τους φόνους Δυτικών ή χριστιανών από το ΙΚ.

«Το γεγονός ότι η πλειονότητα των θυμάτων του ΙΚ είναι μουσουλμάνοι προβάλλεται πολύ λιγότερο από τα μέσα. Θα χρειαστεί μια πραγματική εκστρατεία ιδεών για να απολέσει την αίγλη του το ΙΚ», σημείωσε.

«(Η εκστρατεία αυτή) θα πρέπει να προσπαθήσει να εμφυσήσει εκ νέου θάρρος στη μεγάλη πλειονότητα των ειρηνικών και ανεκτικών μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο, να τους ενθαρρύνει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να εκφράσουν τη θεμελιώδη φύση της πίστης τους», υπογράμμισε ο Ζάιντ.

Ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι η μάχη για την καταπολέμηση της εξτρεμιστικής βίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αδικία που την τροφοδότησαν, καθώς και την ταπείνωση, την ανισότητα και τις διακρίσεις.

Οι πολιτικοί δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν και τις βαθύτερες αρχές τους. «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι μια μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι για την αποδυνάμωσή τους», εξήγησε ο Ζάιντ.

«Οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις που είναι δυσανάλογες, θηριώδεις και με κακή εποπτεία παραβιάζουν τους κανόνες που επιθυμούμε να υπερασπιστούμε. Επίσης κινδυνεύουν να δώσουν στους τρομοκράτες ένα εργαλείο προπαγάνδας, και έτσι καθιστώντας τις κοινωνίες μας μη ελεύθερες και μη ασφαλείς», κατέληξε.