ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Στρατιά μαχητών στις τάξεις των τζιχαντιστών

tzixanistes-sthn-ellada

«Άνευ προηγουμένου» χαρακτηρίζει την εισροή ξένων μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία περιήλθε στην κατοχή της βρετανικής εφημερίδας The Guardian.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 15.000 ξένοι μαχητές από 80 χώρες έχουν μεταβεί από το 2010 στην περιοχή για να ενταχθούν σε εξτρεμιστικές ομάδες όπως το Ισλαμικό Κράτος, δηλαδή πολλαπλάσιοι από το σύνολο των ξένων μαχητών που είχε καταγραφεί από το 1990 ως το 2010.

Μεταξύ των 80 χωρών περιλαμβάνονται και κάποιες «που μέχρι σήμερα δεν είχαν αντιμετωπίσει προκλήσεις που να σχετίζονται με την αλ Κάιντα», σχολιάζει η έκθεση.

Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η αλ Κάιντα θα επωφεληθεί από αυτή την αύξηση των ξένων μαχητών. «Οι αριθμοί από το 2010 είναι πλέον πολλαπλάσιοι του συνολικού αριθμού των ξένων τρομοκρατών μαχητών την περίοδο 1990 -2010, και αυξάνονται», υπογραμμίζεται στην έκθεση, την οποία συνέταξε μια ειδική επιτροπή που παρακολουθεί τις δραστηριότητες της αλ Κάιντα.

Αμερικανός αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ξένοι μαχητές εξακολουθούν να μεταβαίνουν στη Συρία με ρυθμούς που φτάνουν τους 1.000 κάθε μήνα, ενώ «υπάρχουν αυξητικές τάσεις».

Η πλειονότητα των μαχητών προέρχεται από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, με την Τυνησία να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Περίπου 2.000 μαχητές προέρχονται από την Ευρώπη και περίπου 100 είναι Αμερικανοί με περίπου δέκα εξ αυτών να έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Περισσότεροι από 500 Βρετανοί πιστεύεται ότι έχουν ταξιδέψει στην περιοχή από το 2011, σύμφωνα με τη Σκότλαντ Γιαρντ. Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν καταγράψει τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 Γάλλων ή αλλοδαπών που διαμένουν στη Γαλλία οι οποίοι έχουν πάει στη Συρία ή το Ιράκ.

«Υπάρχουν περιπτώσεις ξένων τρομοκρατών μαχητών από τη Γαλλία, τη Ρωσική Ομοσπονδία, τη Βρετανία και τη Βόρεια Ιρλανδία που δρουν μαζί», σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

«Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι Ρώσοι έχουν φύγει… Προέρχονται από το Νταγκεστάν, το Ταταρστάν, την Τσετσενία, από παντού», υπογράμμισε ο Αλεξέι Μαλατσένκο του Ιδρύματος Κάρνεγκι στη Μόσχα.

Καθώς το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει την προέλασή του επί του πεδίου και μετά την ανακήρυξη ενός χαλιφάτου στις περιοχές που ελέγχει, ο αριθμός των ξένων τζιχαντιστών συνεχίζει να αυξάνεται. Τον Μάρτιο ήταν 7.000, τον Ιούλιο 12.000 και τώρα τουλάχιστον 15.000.

Οι αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές που ξεκίνησαν πριν τρεις μήνες δεν φαίνεται να επηρεάζουν την εισροή των μαχητών.

«Δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και δεν θα έχουν καμία επίπτωση στη στρατολόγηση», σχολίασε ο Μαλατσένκο.

Σύμφωνα με την Έριν Μαρί Σάλτμαν, αναλύτρια του ινστιτούτου σκέψης του Λονδίνου Quilliam, το προφίλ των ξένων μαχητών έχει αλλάξει. «Προηγουμένως, πολλοί από αυτούς που πήγαιναν στη Συρία το έκαναν πραγματικά για ανθρωπιστικούς λόγους. Τώρα, είναι δύσκολο να μην γνωρίζουν ότι το ΙΚ έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση. Όσοι φεύγουν πλέον έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και πιστεύουν ότι πάνε να γίνουν μάρτυρες. Γνωρίζουν ότι κάποιοι από αυτούς δεν θα επιστρέψουν», είπε.

Η έκθεση του ΟΗΕ επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ότι «ο πυρήνας τα αλ Κάιντα παραμένει αδύναμος». Παρόλα αυτά επισημαίνει ότι η παρακμή της αλ Κάιντα έχει προκαλέσει μια έκρηξη τζιχαντιστικού ενθουσιασμού για τις πιο ισχυρές οργανώσεις που τη διαδέχθηκαν και κυρίως το ΙΚ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο