Ο λεμούριος aye-aye
Ένα θηλαστικό που ζει μόνον στη Μαδαγασκάρη. Κινδυνεύει άμεσα εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταστροφής του περιβάλλοντος που ζει.
Ο χοίρος Visayan
Προέρχεται από τις Φιλιππίνες και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του είναι ίσως οι κρεατοελιές που έχει στη μουσούδα του. Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 80%.
Ο γυμνός τυφλοπόντικας
Πρόκειται για έναν ήρωα του ζωικού βασιλείου. Ζουν σε μεγάλες αποικίες όπου μόνον οι βασίλισσες γεννάνε (κάπως σαν τις μέλισσες) ενώ οι «εργάτες» σκάβουν υπόγεια τούνελ αναζητώντας φαγητό. Ένα περίεργο χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν παθαίνουν ποτέ καρκίνο και οι επιστήμονες αναζητούν το γιατί προσπαθώντας να βρουν μια πιθανή θεραπεία για την επάρατη νόσο.
Το κυρτοκέφαλο «Ψάρι του Ναπολέοντα»
Τα ψάρια αυτά ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι αρκετά μεγαλόσωμα ψάρια (φτάνουν τα 2 μέτρα) και είναι θηρευτές. Η μεγάλη τους συμβολή είναι ότι τρώνε δηλητηριώδη ψάρια, ελέγχοντας έτσι τους πληθυσμούς τους. Όμως κινδυνεύουν από την υπεραλίευση.
Ο γιγάντιος βάτραχος Τιτικάκα
Το είδος Telmatobius coleus είναι ένα είδος πολύ μεγαλόσωμων βατράχων που ζουν μόνον στη λίμνη Τιτικάκα της Νότιας Αμερικής. Οι ντόπιοι πληθυσμοί τους κυνηγούς για το κρέας τους και έτσι απειλούνται σοβαρά με εξαφάνιση.
Η μαϊμού με την προβοσκίδα
Και όμως οι μύτες τους χρησιμεύουν ως μέσο σεξουαλικής έλξης του αντίθετου φύλου. Το φυσικό τους περιβάλλον καταστρέφεται με ταχύτατους ρυθμούς κι έτσι το είδος απειλείται με ολικό αφανισμό.
Το πετρόχελο του Ειρηνικού
Πρόκειται για κάποια από τα αρχαιότερα ζώα του πλανήτη. Δεν έχουν σαγόνια και τρέφονται με τα πτώματα άλλων ψαριών και ζώων της θάλασσας.
Ο μωβ βάτραχος Nasikabatrachus sahyadrensis
Περνά 10 μήνες το χρόνο κάτω από τη γη και βγαίνει μόνον την περίοδο των μουσώνων στη επιφάνεια. Ανακαλύφθηκε μόλις το 2003 αλλά απειλείται με εξαφάνιση αφού οι περιοχές που ζει μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Πηγή : news.gr