ΔΙΕΘΝΗ

Όλη η Ευρώπη είναι Charlie. Σήμερα στο Παρίσι η μεγάλη πορεία κατά της τρομοκρατίας

 

Το πρωί του Σαββάτου, το γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού ανέφερε ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα συμμετάσχει και αυτός στην πορεία ενώ θα πάρει μέρος και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υποψήφιο βουλευτή Παναγιώτη Κουρουμπλή θα πάρουν μέρος.

Από τη συγκέντρωση έχει αποκλειστεί το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Η ίδια η Λεπέν έχει καταγγείλει «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό» εκ μέρους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της δεξιάς του Νικολά Σαρκοζί.

Στην πορεία της Κυριακής για την ελευθερία και τη δημοκρατία θα συμμετάσχουν γάλλοι πολιτικοί, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και θρησκειών.

Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που θα μεταβούν στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο ισπανός ομόλογός του Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, η πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρινγκ-Σμιντ και της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε.

Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Στην πορεία θα παραστεί και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ από ρωσικής πλευράς θα συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Επίσης θα βρίσκονται στο Παρίσι ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά.

Παρόντες, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι «όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί» για την εγγύηση της ασφάλειας της διαδήλωσης.

«Όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί ώστε η διαδήλωση αυτή να διεξαχθεί με περισυλλογή, σεβασμό και ασφάλεια» τόνισε ο Καζνέβ μετά το τέλος έκτακτου υπουργικού συμβουλίου.

Άλλοι 500 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο Παρίσι και την ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας στο πλαίσιο του σχεδίου αντιτρομοκρατικής προστασίας Vigipirate, ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων.

Σύνοδος κατά της τρομοκρατίας

Σήμερα στο Παρίσι διοργανώνεται και σύνοδος για την τρομοκρατία, με τη συμμετοχή δώδεκα Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών και του Αμερικανού ομολόγου τους.

Στο μεταξύ, η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφο του Αμεντί Κουλιμπαλί, του απαγωγέα που σκοτώθηκε από άνδρες της αντιτρομοκρατικής ενώ κρατούσε όμηρους σε εβραϊκό παντοπωλείο ανατολικά του Παρισιού, την Παρασκευή. 

Οπως είπε ο επικεφαλής της εισαγγελίας Φρανσουά Μολάν, η έρευνα θα «εστιάσει στον εντοπισμό των συνεργατών, της χρηματοδότησης των πράξεών τους και στις οδηγίες και τη βοήθεια που μπορεί να έλαβαν είτε εντός της Γαλλίας είτε από το εξωτερικό».

Μία ακόμα μέρα διαδηλώσεων

Σχεδόν 230.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας αποτίοντας φόρο τιμής στα 17 θύματα των επιθέσεων. Η μαζικότερη συγκέντρωση έγινε στην Τουλούζη, όπου περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία, την οποία διέκοπταν μόνο τα χειροκροτήματα ενώ οι συμμετέχοντες κρατούσαν αφίσες και πανό με τη φράση Je suis Charlie.

«Τάσσομαι κατά του ρατσισμού», «τάσσομαι υπέρ του διαχωρισμού της θρησκείας από το κράτος» έγραφαν επίσης τα πανό των διαδηλωτών που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης η οποία πριν από 3 χρόνια είχε συγκλονιστεί από τις 7 δολοφονίες που είχε διαπράξει σε μία εβδομάδα ο ισλαμιστής Μοχάμεντ Μεράχ.

Στη Νάντη, 30.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην πορεία, πίσω από ένα πανό με το σύνθημα «Να ζούμε μαζί, ελεύθεροι, ίσοι και αλληλέγγυοι». Στο Πο, τουλάχιστον 30.000 διαδηλωτές -σχεδόν 40.000 σύμφωνα με τη δημοτική αρχή που οργάνωσε τη συγκέντρωση- πραγματοποίησαν σιωπηλή πορεία. «Πρόκειται για ένα αξιοθαύμαστο λαϊκό κίνημα […] Είναι όμορφο και σημαντικό, απείρως πολύτιμο» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κεντρώος δήμαρχος Φρανσουά Μπαϊρού.

Επικεφαλής της πορείας ήταν μαθητές λυκείου που κρατούσαν ένα πανό με το σύνθημα Je suis Charlie. Στη Μπεσανσόν οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 20.000, στην Ορλεάνη ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 20.000 ανθρώπους.

Στη Νίκαια, νοτιοανατολικά, τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις σε μια μαζική διαδήλωση δεδομένου του ότι η πόλη αριθμεί 350.000 κατοίκους.