ΔΙΕΘΝΗ

Ολική έκλειψη ηλίου πάνω από τη Χιλή

Πάνω από τη Χιλή θα είναι ορατή η ολική έκλειψη ηλίου, η οποία θα είναι επίσης ορατή στο μεγαλύτερο τμήμα του Ειρηνικού, καθώς και στην Αργεντινή. Στη Χιλή βρίσκεται ένα από τα πιο αποτελεσματικά τηλεσκόπια στον κόσμο και η χώρα συγκεντρώνει το 45% των παγκόσμιων παρατηρήσεων.

Το φαινόμενο θα αρχίσει στις 13:01 (17:01 ώρα Γκρίνουιτς, 20:01 ώρα Ελλάδας) στον Ειρηνικό Ωκεανό και η ζώνη πλήρους σκοταδιού, εύρους άνω των 150 χλμ., θα φθάσει στις χιλιανές ακτές στις 16:38 (23:38 ώρα Ελλάδας), στη συνέχεια θα διασχίσει τον νότο της Αργεντινής, σύμφωνα με το Χιλιανό Ίδρυμα Αστρονομίας.

Το πέρασμα στη σκιά της σελήνης, που θα παρεμβληθεί ανάμεσα στον ήλιο και στη γη, θα οδηγήσει σε πλήρες σκοτάδι δύο και πλέον λεπτών στη διάρκεια της ημέρας και η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει από τρεις έως τέσσερις βαθμούς.

Αναμένονται περίπου 300.000 τουρίστες, επιστήμονες, «κυνηγοί» και λάτρεις των εκλείψεων ή απλώς περίεργοι, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν καθαρό ουρανό στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο Λα Σίγια, που βρίσκεται σε ύψος 2.400 μέτρων και το οποίο διαχειρίζεται ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Αστρονομικών Παρατηρήσεων στο Νότιο Ημισφαίριο (ESO), «είναι πολύ σπάνιο μια ηλιακή έκλειψη να συμβαίνει πάνω από ένα επαγγελματικό επιστημονικό παρατηρητήριο με μεγάλα τηλεσκόπια».

Η βόρεια Χιλή, γνωστή για τον καθαρό ουρανό και το ξηρό κλίμα της, φιλοξενεί διάφορα παρατηρητήρια, όπως το Παρανάλ, που στεγάζει το πιο ισχυρό οπτικό τηλεσκόπιο στον πλανήτη, ή το ραδιοτηλεσκόπιο Άλμα.

Από το επόμενο έτος, κυρίως με τα εγκαίνια του γιγάντιου τηλεσκοπίου του Μαγγελάνου (GMT) και του πολύ μεγάλου ευρωπαϊκού τηλεσκοπίου (E-ELT), η Χιλή αναμένεται να συγκεντρώσει το 75% των παγκόσμιων αστρονομικών παρατηρήσεων.

Στην πρωτεύουσα Σαντιάγο η έκλειψη θα είναι ορατή κατά 92%.

Μια άλλη ολική έκλειψη ηλίου θα παρατηρηθεί στο νότιο τμήμα της χώρας στις 14 Δεκεμβρίου 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ