Ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε πως ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση και ακολουθεί δείπνο εργασίας.
Με επιφυλάξεις για τη συμφωνία με την Τουρκία ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση, με την πρόεδρο της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, να χαρακτηρίζει τη συμφωνία «πολύπλοκη και στο όριο του διεθνούς δικαίου».
Η κυρία Γκριμπαουσκάιτε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την είσοδό της στο κτίριο Justus Lipsius των Βρυξελλών είπε ότι «θα συμφωνήσουμε σε κάτι. Θα διαπραγματευτούμε με τους ίδιους όρους που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα».
Συνεχίζοντας, πρόσθεσε πως «κάποια πράγματα στο πακέτο είναι αρκετά αμφιλεγόμενα και στο όριο του διεθνούς δικαίου», ενώ κατέληξε επισημαίνοντας πως «με αυτή την πρόταση, πιστεύω ότι θα τεθούμε εμείς οι ίδιοι σε καθεστώς ομηρίας και όχι ότι η Τουρκία μας κράτα ομήρους».
Μέρκελ: Άλλο πρόσφυγες άλλο μετανάστες
Προσερχόμενη στη Σύνοδο η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως πρέπει να ξεχωρίσουμε τους πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες.
«Η λύση για τους δεύτερους είναι η ανάσχεση της ροής τους προς την Ευρώπη και όσοι από αυτούς καταφέρνουν να μπαίνουν στην Ελλάδα να επαναπροωθούνται στην Τουρκία», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Σε ό,τι αφορά στους πρόσφυγες, πρόσθεσε, «πρέπει να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία να βρούμε ένα κοινό τόπο που να κρατά την ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα της Ευρώπης και σε αυτά της Τουρκίας».
Καταλήγοντας εξέφρασε την ελπίδα οι Ευρωπαίοι εταίροι να καταλήξουν σε μία κοινή θέση, λέγοντας: «Πιστεύω ότι δεν είναι αδύνατον να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση ώστε να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στα συμφέροντα της Ευρώπης και στα συμφέροντα της Τουρκίας».
Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα τόσο με τη Frontex όσο και με άλλους τρόπους.
Ολάντ: Ανάγκη για μια παγκόσμια συμφωνία
Αναφερόμενος στο προσφυγικό προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για μια παγκόσμια συμφωνία, μια συμφωνία που θα ανταποκρίνεται στο πραγματικό εύρος του προβλήματος.
Η Τουρκία – είπε ο Φρασουά Ολαντ -είναι καθοριστικός παράγοντας για την επίλυση του προβλήματος.
Χρειαζόμαστε εγγυήσεις για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων.
Παράλληλα, όμως, πρέπει να σεβαστούμε και τα δικαιώματα της Ελλάδος, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι αυτή που υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης.
Δεν θα δεχτώ καμία συμφωνία υπογράμμισε που να μην περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω.
Αναφερόμενος στις απαιτήσεις της Τουρκίας, τέλος, είπε πως η Αγκυρα πρέπει να σεβαστεί όλες τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της προς την ΕΕ πριν αρχίσουν οι ενταξιακές συζητήσεις και να ικανοποιηθούν όλα κριτήρια που έχουν τεθεί ως προαπαιτούμενα.
«Πιστεύω σε μία παγκόσμια συμφωνία κατά την οποία θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελλάδας, η οποία αποτελεί μέρος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Δε θα αποδεχτώ συμφωνία αν δεν είναι συνολική και αν δεν υπάρχουν εχέγγυα. Μία συμφωνία συγκροτημένη προς την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες απάντησε πως «δεν τίθεται θέμα συμφιλίωσης καθώς δεν υπήρχε αιτία καβγά. Πρέπει όλοι μαζί να δουλέψουμε. Πρέπει να υπάρξει μία κοινή απάντηση που όλα τα κράτη-μέλη θα συμφωνήσουν».
Όσο για τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο δήλωσε: «Στη συνάντηση με την Μερκελ ήταν παρών ο Αλέξης Τσίπρας. Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Αν η χώρα δε μπορεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα η Γαλλία και η Γερμανία είναι χώρες που συνεργάζονται. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε μαζί, Γερμανία και Γαλλία».
Ρούτε: Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία με την Τουρκία
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, είπε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Τουρκία.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική από τη συμφωνία με την Τουρκία, γιατί διαφορετικά αυτό θα σήμαινε σε δύσκολη κατάσταση για την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κύριος Ρούτε.
Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Ταάβι Ρόιβας πριν την έναρξη της Συνόδου δήλωσε πως η Τουρκία κι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσουν το ρόλο τους για να τεθεί υπό έλεγχο το μεταναστευτικό.
«Περιμένω από την Ελλάδα να μας πει τι χρειάζεται και όλα τα κράτη-μέλη να συνεισφέρουν. Πρόκειται για άθλο του Ηρακλή», είπε χαρακτηριστικά ο Ρόιβας.