Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε με επιτυχία «κινητήρα στερεού καυσίμου με μεγάλη ώθηση», στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για την ανάπτυξη νέων, πιο προηγμένων οπλικών συστημάτων, μετέδωσε σήμερα το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Η δοκιμή αυτή προσέφερε «επιστημονική και τεχνολογική εγγύηση για την ανάπτυξη νέου όπλου στρατηγικού τύπου», ανέφερε το KCNA που τόνιζε ότι όλα έγιναν υπό την επίβλεψη του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.
Οπτικό υλικό από τη δοκιμή αυτή, που διεξήχθη στη βάση εκτόξευσης δορυφόρων Σόχε, στην Τόγκτσαγκ (βορειοδυτικά), εικονίζει τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, καθώς παρακολουθεί τη στατική δοκιμή του κινητήρα, που βγάζει έντονες κίτρινες φλόγες.
Παρά τις διεθνείς κυρώσεις που υφίσταται, η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να ενισχύει το στρατιωτικό της οπλοστάσιο, αναπτύσσει ιδίως νέους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBMs). Μέχρι σήμερα, όλοι βασίζονται σε κινητήρες υγρού καυσίμου και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, χαρακτήρισε πέρυσι στρατηγική προτεραιότητα την ανάπτυξη κινητήρων στερεού καυσίμου, προκειμένου οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του να αποκτήσουν πιο εξελιγμένους πυραύλους.
Οι πύραυλοι με υγρά καύσιμα είναι δυσκολότερο να χρησιμοποιηθούν και απαιτούν περισσότερο χρόνο προετοιμασίας, εξηγούν αναλυτές. Είναι πιο αργοί, ενώ μπορούν να εντοπιστούν και να καταστραφούν πιο εύκολα από τον εχθρό. Αντίθετα, οι πύραυλοι που κινούνται με στερεά καύσιμα είναι «πιο ευκίνητοι, εκτοξεύονται ταχύτερα και μπορούν να κρύβονται ευκολότερα και να χρησιμοποιούνται ευκολότερα σε συρράξεις», αναλύει ο Λέιφ Έρικ Ίζλι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Ιουά της Σεούλ. Σύμφωνα με τον κ. Ίζλι, η ανάπτυξη αυτή της νέας τεχνολογίας θα κάνει το βορειοκορεατικό πυρηνικό οπλοστάσιο «πιο επικίνδυνο».
Η δοκιμή του κινητήρα πάντως δεν είναι παρά μόνο ένα βήμα και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η χώρα ως προς την ανάπτυξη όπλων βασισμένων σε αυτόν, σημειώνουν ειδικοί. Κυρίως είναι «δύσκολο να εκτιμηθεί η ισχύς της ώθησης» που επιτεύχθηκε στη δοκιμή, σημείωσε ο Τζόζεφ Ντέμσι, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS).
Φέτος ο Κιμ Γιονγκ Ουν διακήρυξε πως η απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από τη Βόρεια Κορέα είναι «αμετάκλητη» κι εξέφρασε τη βούλησή του να αποκτήσει το ισχυρότερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο. Διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι με στερεά καύσιμα, ικανοί να εκτοξεύονται είτε από χερσαίες θέσεις ή από τη θάλασσα, θα αποτελούν μέρος του.
Η Βόρεια Κορέα έχει διεξαγάγει φέτος σειρά πυραυλικών δοκιμών άνευ προηγουμένου, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης τον Νοέμβριο του πιο προηγμένου ICBM της. Σεούλ και Ουάσιγκτον προειδοποιούν εδώ και μήνες ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου. Θα είναι η έβδομη στην ιστορία της.