Με απίστευτα πογκρόμ εναντίον υποστηρικτών του πραξικοπήματος, στο στρατό, την αστυνομία και συνολικά στις δυνάμεις ασφαλείας, ισχυροποιεί τη θέση του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βγήκε πιο δυνατός από ποτέ, μετά από μια αμφισβητούμενης προέλευσης απόπειρα κατάλυσης της «δημοκρατίας» της Τουρκίας.
Ο «σουλτάνος» ξήλωσε με συνοπτικές διαδικασίες 8.777 στρατιωτικούς και δικαστές και μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, κατά το οποίο βάφτηκε στο αίμα η γείτονας, οι συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και αστυνομικών είναι χιλιάδες, με αποτέλεσμανα μην υπάρχε ικανένα θεσμικό ή εξωθεσμικό αντίβαρο στον Ερντογάν.
Η Κωνσταντινούπολη έχει μετατραπεί σε πραγματικό «φρούριο», καθώς έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες ανδρών των ειδικών δυνάμεων στην πόλη, ενώ λέγεται πως έχει παραταθεί και η εντολή για περιπολίες του εναέριου χώρου από μαχητικά αεροσκάφη.
Περίπου 1.800 είναι μέλη των ειδικών δυνάμεων που έχουν συνδράμει την αστυνομία και με τεθωρακισμένα οχήματα πραγματοποιούν περιπολίες στους δρόμους της τουρκικής μεγαλούπολης. Ειδικές ομάδες έχουν επίσης τοποθετηθεί σε στρατηγικά σημεία σε όλη την πόλη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σήμερα το πρωί, δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο στην Ακαδημία της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Ατατούρκ, με τα μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι τέσσερις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί τέθηκαν υπό κράτηση σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε το βράδυ της Παρασκευής.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή για περιπολίες από μαχητικά F16 σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως μετέδωσε το CNN Turk.
Μάλιστα, έδωσε εντολή για παράταση της εντολής περιπολιών από μαχητικά σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ενώ απαγόρευσε την απογείωση στρατιωτικών ελικοπτέρων από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή του προεδρικού γραφείου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δόθηκε εντολή στην Πολεμική Αεροπορία να καταρρίπτει στρατιωτικά ελικόπτερα που πετούν πάνω από την Κωνσταντινούπολη.
Εν τω μεταξύ, συνελήφθη και ο Ακίν Οζτούρκ, πρώην επικεφαλής της αεροπορίας, ο στρατηγός Αντέμ Χουντούτι, διοικητής της 2ης στρατιάς, ενώ χειροπέδες μπήκαν σε κυβερνήτες επαρχιών, δημόσιους λειτουργούς και ανώτατους αξιωματικούς. Μέχρι στιγμής, 30 τούρκοι κυβερνήτες και περισσότεροι από 50 υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις τους, μετέδωσε σήμερα το CNN Turk, ενώ το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι 103 ανώτατοι αξιωματικοί έχουν τεθεί υπό κράτηση. Ακόμη και ο υπασπιστής του Ερντογάν συμμετείχε στο πραξικόπημα.
Την ίδια ώρα, το Anadolu δημοσιοποιεί έναν λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματα τους. Οι αξιωματικοί αυτοί προέρχονται από την Πολεμική Αεροπορία, τον Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό και υπηρετούν σε μονάδες και στις τέσσερις γωνιές της χώρας, ενώ θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα που εκτυλίχθηκε τη νύκτα της Παρασκευής και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 290 ανθρώπους.
Οι τουρκικές αρχές συλλαμβάνουν επίσης δικαστικούς που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος τώρα τον κατηγορεί ότι είναι ο υποκινητής του πραξικοπήματος.
Σύμφωνα με την Hurriyet, συλλήψεις έγιναν και τη βάση Ιντσιρλίκ. Ο στρατηγός Μπεκίρ Ερτζάν Βαν συνελήφθη ταυτόχρονα με περίπου δώδεκα αξιωματικούς κατώτερης ιεραρχίας στη βάση, ανέφερε η εφημερίδα. Εντύπωση όμως προκαλεί η είδηση ότι στο πραξικόπημα συμμετείχε ακόμη και ο υπασπιστής του Τούρκου προέδρου. Την Κυριακή συνελήφθη και ο ανώτατος στρατιωτικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Αλί Γιαζιτζί, σε σχέση με το αποτυχημένο πραξικόπημα που επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση να ανησυχεί για τις «εκκαθαρίσεις» στον κρατικό μηχανισμό, την ώρα που ο Ερντογάν θέλει να επαναφέρει τη θανατική ποινή για να… τελειώνει με τους «προδότες». Η έντονη αναταραχή που υπάρχει από πλευράς ΕΕ φάνηκε και από τις δηλώσεις του Αυστριακού Επιτροπού Γιοχάνες Χαν, ο οποίος προσερχόμενος τη Δευτέρα στο Συμβούλι είπε ότι οι μαζικές συλλήψεις των πραξικοπηματιών και των συνεργών τους έγιναν πολύ γρήγορα, πράγμα που κάνει τον Επίτροπο να συμπεραίνει πως οι λίστες των υπόπτων ήταν «έτοιμες από καιρό, για να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή».
Ο αυστριακός Επίτροπος τόνισε πως: «Είναι όπως τα φοβόμαστε. Στη δήλωση μου μαζί με την Φεντερίκα Μοργκερίνι μετά το πραξικόπημα, είπαμε πως αναμένουμε η δράση της κυβέρνησης την επόμενη ημέρα να είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο και αυτό δεν έχει γίνει προς το παρόν». Στη συνέχεια συμπλήρωσε σε ερώτηση για την ταχύτητα των μαζικών συλλήψεων: «Ήταν τουλάχιστον προετοιμασμένο και το γεγονός πως οι λίστες είναι διαθέσιμες ακριβώς μετά την ολοκλήρωση του πραξικοπήματος, μας δείχνει πως όλα ήταν έτοιμα από πριν για να χρησιμοποιηθούν την κατάλληλη στιγμή».
Στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη όπου κρατούνται οι 8 στρατιωτικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα της Τουρκίας και διέφυγαν με ελικόπτερο στη χώρα μας, παίζεται ένα άγριο διπλωματικό θρίλερ. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδόσει στα χέρια του Ερντογάν τους 8 άνδρες, οι οποίοι φοβούνται για τη ζωή τους αν επιστρέψουν στην Άγκυρα.
Οι οκτώ κατηγορούνται ότι μπήκαν παράνομα στη χώρα μας και ότι δεν είχαν λάβει σχετική άδεια για να πετάξουν στον ελληνικό εναέριο χώρο, όμως, σύμφωνα με τους δικηγόρους τους δεν γνώριζαν ότι γινόταν πραξικόπημα και ισχυρίζονται ότι απλά εκτελούσαν εντολές.
Παρά το γεγονός ότι ήταν γνωστό πως οι οκτώ πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που αυτομόλησαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο, θα ζητούσαν και θα λάμβαναν τριήμερη προθεσμία για να απολογηθούν, πολλοί ήταν οι Τούρκοι δημοσιογράφοι και τα κανάλια που έχουν στηθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Αλεξανδρούπολης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπενθύμισε σήμερα στην Τουρκία ότι δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.
"Καμιά χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ αν εισαγάγει τη θανατική ποινή", δήλωσε σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, όταν ερωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο η υποψήφια για ένταξη Τουρκία να εκτελέσει αρχηγούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Η ίδια επισήμανε επίσης πως η Τουρκία είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και έχει υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τη θανατική ποινή σε όλη την ήπειρο.
"Η Τουρκία είναι ένα σημαντικό μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που είναι πολύ σαφής στο θέμα της θανατικής ποινής", δήλωσε η Μογκερίνι.