Ο Χουσείν Ισικσάλ, ειδικός σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη για διεθνείς σχέσεις και διπλωματία, ισχυρίστηκε πως η κάμερα που τοποθετήθηκε σε ακατοίκητο σπίτι στη νεκρή ζώνη στη περιοχή Αγίου Δομετίου, εξυπηρετεί την ασφάλεια των «συνόρων» και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Κατά τον Ισικσάλ, η νεκρή ζώνη είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στη πτυχή της εδαφικής αναπροσαρμογής κατά την διαδικασία διαπραγμάτευσης ή συνεργασίας, με τους Ελληνοκύπριους.
Ο Ισικσάλ πρόσθεσε ότι στην περιοχή του Αγίου Δομετίου οι Ελληνοκύπριοι «προκαλούν σαματά».
«Βάλαμε» είπε, «μια κάμερα ασφαλείας εκεί. Δεν ήταν αυτοί (Ελληνοκύπριοι) που φώναζαν για την ασφάλεια των ‘συνόρων’; Να τώρα, εδώ είναι η ασφάλεια των ‘συνόρων’. Δεν ήταν αυτοί που είπαν ότι υπάρχει παράνομη μετανάστευση; Να τώρα, καταπολεμούμε την παράνομη μετανάστευση. Τι συμβαίνει, γιατί αυτές οι φωνές, τα ουρλιαχτά; Οι Ελληνοκύπριοι λένε »η νεκρή ζώνη είναι δική μας’. Μάλιστα, τώρα ερχόμαστε στο κύριο θέμα», επεσήμανε.
Σύμφωνα με τον Χ. Ισικσάλ, «καταλήγουμε στη λογική των Ελληνοκυπρίων πως »η νεκρή ζώνη είναι δική μας και τα Ηνωμένα Έθνη είναι φιλοξενούμενοι»». Ο σύμβουλος του Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος στην ελληνοκυπριακή πλευρά είπε: «Η νεκρή ζώνη δεν είναι δική σας. Η νεκρή ζώνη είναι υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, δεν μπορείτε να χτίζετε όποτε θέλετε κινηματογράφο ή εμπορικό κέντρο στην ουδέτερη ζώνη, αλλά το κάνατε».
Ο Ισικσάλ πρόσθεσε ότι με την τοποθέτηση της κάμερας εκεί το μήνυμα είναι: «Από εδώ και στο εξής θα παρακολουθώ την ουδέτερη ζώνη με τον ίδιο τρόπο».
Κατά την άποψή του, στις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά έγιναν λάθη, όπως και στο Σχέδιο Ανάν με την αποδοχή της θέσης ότι η νεκρή ζώνη ανήκει στους Ελληνοκύπριους.
Η ουδέτερη ζώνη είναι το 3,5% του εδάφους, σημείωσε. «Ο βελούδινος διαχωρισμός θα έρθει τελικά στην ημερήσια διάταξη. Έχουμε επίσης δικαιώματα στην κρατική γη, που σφετερίστηκε η ελληνοκυπριακή πλευρά. Όχι στις λεηλασίες. Λένε αποζημίωση, υπάρχει αποζημίωση που θα ζητήσουμε κι εμείς. Δεν είμαι σίγουρος ποιος θα κερδίσει όταν φτάσουμε στον συμψηφισμό. Όλα αυτά θα συζητηθούν όταν έρθει η ώρα, ελπίζω», υποστήριξε ο Ισικσάλ.
Κατά τον Ισικσάλ, ύστερα από αίτημα της Κυπριακής Εθνικής Φρουράς, 900 εκατομμύρια ευρώ προστέθηκαν στον προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για ν’ αγοραστούν άρματα μάχης Merkava από το Ισραήλ, ποσό με το οποίο μπορούν να αγοραστούν 300 τέτοια άρματα μάχης.
«Ο στόχος της αγοράς του πιο προηγμένου άρματος μάχης σε μια τόσο μικρή γεωγραφική περιοχή είναι ξεκάθαρος. Πρόκειται για ένα τανκ που χρησιμοποιείται στην περιοχή όπου ο χερσαίος πόλεμος man to man θα συμβεί πιο έντονα», επεσήμανε. Τα άρματα, συνέχισε, παραγγέλθηκαν από το Ισραήλ, το οποίο διαμήνυσε ότι θα τα παραδώσει μετά τις εξελίξεις στο παλαιστινιακό ζήτημα.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε, συνεχίζει να εξοπλίζεται με γοργούς ρυθμούς κι αυτές οι δραστηριότητες δεν είναι μυστικές, ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει ζητήσει ένα σύστημα από το Ισραήλ που θα μπορεί να ρίξει τουρκικά αεροπλάνα, όπως και UAV και Drones.
Ο Χουσεϊν Ισικσάλ παρομοίασε μάλιστα την νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς με την νοοτροπία του Ισραήλ. «Τι νομίζετε ότι θα γράψουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά μας επιτεθεί με πυροβολικό και όπλα σήμερα και σφαγιάσει αμάχους; Πιστεύετε ότι θα γράψει ότι σφαγιάστηκαν Τουρκοκύπριοι; Επιτρέψτε μου να σας πω: θα πει ότι η ελληνοκυπριακή Εθνική Φρουρά συνεχίζει με επιτυχία την επιχείρηση για να σώσει την πατρίδα της από την κατοχή και οι εξεγερμένοι Τούρκοι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν».
Ο σύμβουλος του Τατάρ είπε ότι το παλαιστινιακό παράδειγμα αποκαλύπτει τη σημασία της ασφάλειας και πρόσθεσε ότι «οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας δεν μπορεί να συζητηθούν».