ΔΙΕΘΝΗ

Πλησιάζει τη Γη με ταχύτητα 150.000 χλμ/ώρα ο κομήτης Μπορίσοφ!

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA) έκανε την πρώτη παρατήρηση του διαστρικού κομήτη 2Ι/Μπορίσοφ, η ταχύτητα και η τροχιά του οποίου δείχνουν ότι έχει έλθει από κάπου πέρα από το ηλιακό σύστημα μας.

Η φωτογράφηση του Hubble παρέχει στους αστρονόμους την καλύτερη έως τώρα εικόνα του «επισκέπτη» και αποκαλύπτει μια συγκέντρωση σκόνης γύρω από τον παγωμένο πυρήνα, ο οποίος είναι πολύ μικρός για να γίνει διακριτός από το τηλεσκόπιο.

Ο 2Ι/Μπορίσοφ είναι το δεύτερο γνωστό διαστρικό σώμα που διέρχεται από το ηλιακό σύστημα μας μετά τον «Οουμουαμούα» που είχε εντοπισθεί το 2017. Ενώ όμως ο δεύτερος φάνηκε να είναι ένας αδρανής γυμνός βράχος, ο Μπορίσοφ είναι ενεργός όπως ένας κανονικός κομήτης, γι’ αυτό θεωρείται πλέον, ως ο πρώτος επιβεβαιωμένος διαστρικός κομήτης, ο οποίος πιθανώς έλκει την καταγωγή του από κάποιο άλλο αστρικό (ηλιακό) σύστημα.

Το Hubble τον φωτογράφησε σε απόσταση περίπου 420 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Ο Μπορίσοφ, που κινείται με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 150.000 χιλιομέτρων την ώρα, θα κάνει την κοντινότερη προσέγγιση του στον Ήλιο στις 7 Δεκεμβρίου. Έως τα μέσα του 2020 θα έχει αρχίσει το ταξίδι εξόδου του από το ηλιακό μας σύστημα.

Ο διαστρικός κομήτης είχε ανακαλυφθεί από τον ερασιτέχνη αστρονόμο της Κριμαίας, Γκενάντι Μπορίσοφ, στις 30 Αυγούστου φέτος. Μέχρι σήμερα, όλοι οι γνωστοί κομήτες εκτιμάται ότι προέρχονται είτε από τη ζώνη Κάιπερ στην παγωμένη εσχατιά του ηλιακού μας συστήματος, είτε από το υποθετικό Νέφος Όορτ σε απόσταση ενός έτους φωτός από τον Ήλιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια διαστρικά σώματα που διασχίζουν στα γρήγορα το ηλιακό μας σύστημα, αλλά είναι πολύ αμυδρά για να γίνουν αντιληπτά από τα σημερινά τηλεσκόπια. Το Hubble σχεδιάζει νέες παρατηρήσεις του Μπορίσοφ τον επόμενο Ιανουάριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ