ΔΙΕΘΝΗ

Ποιός είπε αυτό; Οι Ελληνες να πουν στη Τρόικα να πάει στο διάβολο!

european_flags-1728x800_c

Σε άρθρο του στο εξειδικευμένο σάιτ Townhall Finance, o Σέντλοκ σημειώνει πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου το 10ετές ελληνικό ομόλογο σκαρφάλωσε από το 5,53% στο 8,05%, για να αγγίξει πλέον το απαγορευτικό 9,28%. Όπως εξηγεί, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που αυτό συνέβη: «Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η πιθανότητα νέων εκλογών και το γεγονός ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ακόμα πρόγραμμα».

Για το πολιτικό σκέλος της ανάλυσης σημειώνει: «Ο Αλέξης Τσίπρας προηγείται αισθητά στις δημοσκοπήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τερματίσει τη λιτότητα και απειλεί να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο. Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν είναι προγραμματισμένες για πριν από τον Ιούνιο του 2016, αλλά τον Φεβρουάριο, λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, πολλά μπορούν να αλλάξουν».

Για την πιθανότητα να χρειαστεί η Ελλάδα και τρίτο πακέτο στήριξης, ο Σέντλοκ αναφέρει: «Η Τρόικα τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ρίξει 240 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, αλλά ο ασθενής είναι ακόμη άρρωστος. Η Τρόικα για να περισώσει τα πρώτα 40 δισ. ευρώ που έδωσε στην Ελλάδα, και αφού είδε πως το πρόγραμμα απέτυχε, έριξε ακόμη περισσότερα. Τώρα, βλέποντας πως ούτε και αυτό το πρόγραμμα λειτούργησε, για να προστατεύσει τα συνολικά 240 δισ. ευρώ που έχει δώσει στην Ελλάδα, θέλει να διαπραγματευτεί για επιπλέον 10 δισ. ευρώ».

Ο Σέντλοκ, σύμφωνα με την iefimerida.gr, ξεσπαθώνει όταν γράφει για τις δυνατότητες διαπραγμάτευσης που έχει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα. Γράφει χαρακτηριστικά: «Περιέργως, ένας αξιωματούχος της ΕΕ είπε πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτεί. Αλήθεια; Δείτε τι θα γίνει όταν ο Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές και απαιτήσει κούρεμα! Η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα και δεν χρειάζεται ξένη υποβοήθηση για να χρηματοδοτηθεί. Η Ελλάδα είναι σε ισχυρή θέση να διαπραγματευτεί με την Τρόικα και να της πει να πάει στο διάβολο. Προσωπικά, τους ενθαρρύνω να το κάνουν».

Και συνεχίζει την ανάλυσή του ο Σέντλοκ: «Το μέγιστο πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς, είναι οι μεταρρυθμίσεις που ο Τσίπρας δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει. Όπως δεν το κατάφερε και ο Σαμαράς. Ολο το σκηνικό είναι ασταθές, αλλά περιμένω την Ελλάδα να έχει μπόλικο χώρο να διαπραγματευτεί μόλις καταφέρει να απεγκλωβιστεί από τα 240 δισ. ευρώ των προγραμμάτων».