Κώδωνα κινδύνου για παιδεραστές, οι οποίοι επιχειρούν μέσω διαδικτύου να ξεγελάσουν παιδιά που είναι εγκλωβισμένα στα σπίτια τους λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του νέου κορωνοϊού κρούουν οι αρμόδιες Αρχές στη Βρετανία.
Όπως προειδοποιεί η βρετανική Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος τουλάχιστον 300.000 άτομα που έχουν λεκιασμένο το μητρώο τους με σεξουαλικά εγκλήματα συνιστούν απειλή και ορισμένοι εξ’ αυτών συζητούν πώς θα εκμεταλλευτούν το λουκέτο στα σχολεία λόγω του κορωνοϊού.
Η NCA απευθύνει έκκληση σε γονείς και παιδιά να διασφαλίσουν ότι σερφάρουν με ασφάλεια στο Ίντερνετ και μάλιστα ξεκίνησε μια σχετική ενημερωτική εκστρατεία.
Έντονη ανησυχία προκαλεί την ίδια ώρα μια έρευνα της ασφαλιστικής Zurich, σύμφωνα με την οποία το 10% των μαθητών και μαθητριών ηλικίας επτά έως 17 ετών λένε ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν στο Διαδίκτυο όσο βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, λόγω της χαμηλής επαγρύπνησης των γονέων και των κηδεμόνων τους, που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με την τηλε-εργασία και την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ένα άλλο εύρημα της ίδιας έρευνας: ένα στα πέντε παιδιά, που ρωτήθηκαν, ομολόγησε ότι συνομιλεί μέσω του Ίντερνετ με αγνώστους, ενώ πολλοί μαθητές, ακόμη και Β΄ Δημοτικού, περνούν σχεδόν τρεις ώρες την εβδομάδα αναμεταδίδοντας ζωντανά βίντεο με τους εαυτούς τους. Η Zurich λέει ότι η έρευνα που παρήγγειλε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της με τίτλο «Ασφαλέστερα Σχολεία», κατέγραψε μια άνοδο της τάξης του 17% στο live streaming αφότου έκλεισαν τα σχολεία λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
«Την ώρα που όλοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, ίσως υπάρχει η σκέψη ότι τα παιδιά μας είναι κατά κάποιο τρόπο ασφαλέστερα, επειδή απλώς γνωρίζουμε που βρίσκονται. Αλλά, ίσως να μην έχουν έτσι τα πράγματα. Τα παιδιά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο παρά ποτέ και ίσως μπουν στον πειρασμό να ενταχθούν σε ομάδες, να αναρτήσουν φωτογραφίες τους προσωπικού περιεχομένου και να μετάσχουν σε live streaming δραστηριότητες, προσπαθώντας να αποκτήσουν ακροατήριο στο Ίντερνετ», προειδοποιεί ο Τζιμ Γκάμπλ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ineqe Safeguarding, που ειδικεύεται στην προστασία των ανηλίκων.
«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι στα σπίτια τους κάθονται και καταδικασθέντες για σεξουαλικά εγκλήματα και οι περισσότεροι θα έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο», συμπλήρωσε.