Όπως λέει ο αρθρογράφος Allister Heath, "τα γράφω αυτά με βαριά καρδιά γιατί οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις για τον μέσο Έλληνα θα είναι καταστροφικές, ωστόσο δεν υπάρχει άλλη πρακτική λύση".
Ο ΣΥΡΙΖΑ τα εννοεί αυτά που λέει περί αλλαγής και απλώς δεν θα ξεπληρώσει τα χρέη της χώρας, ούτε θα τιμήσει τις διεθνείς συμφωνίες. Και η Γερμανία όμως δεν προτίθεται να αποδεχτεί διαγραφή χρέους. Δημοσκόπηση στη Γερμανία έδειξε ότι το 43% των Γερμανών δεν επιθυμούν διαπραγμάτευση για διαγραφή χρέους ή μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής του χρέους.
Τη μη αποδοχή της διαγραφής επισήμανε και ο Γιούνκερ. Καμιά πλευρά δεν φαίνεται ότι θα κάνει πίσω κι αυτό θα κάνει τη στάση πληρωμών σχεδόν αναπόφευκτη.
Σχεδόν το 77% του χρέους ανήκει σε επίσημα όργανα και εθνικές κυβερνήσεις, σύμφωνα με το Open Europe, και μικρότερο ποσοστό σε ιδιώτες, άρα μια μαζική στάση πληρωμών δεν θα είναι καταστροφική για τον ιδιωτικό τομέα. Οποιοσδήποτε με λίγη κοινή λογική το βλέπει αυτό, λέει ο Heath, και γι' αυτό πουλά όσο περισσότερο ελληνικό χρέος (δηλ. ομόλογα) μπορεί.
Τον Αλέξη Τσίπρα, το άρθρο τον περιγράφει ως "παραληρηματικό σοσιαλιστή" που δεν θέλει να ιδιωτικοποιήσει δημόσια περιουσία και που ηγείται ενός κόμματος που δεν αποδέχεται την οικονομική πραγματικότητα. Ωστόσο, συνεχίζει, παρά το ότι το πλαίσιο της πολιτικής του είναι τελείως λάθος, κάποια από τα συμπεράσματά του είναι σωστά. Οι Έλληνες έχουν υποφέρει πολύ και κάτι πρέπει να αλλάξει. Το πρόβλημα, λέει, είναι πως ο δρόμος Τσίπρα αναπόφευκτα θα οδηγήσει κάποια στιγμή την καταστροφή.
Όσο για το ευρώ, πολλοί μεσοαστοί Έλληνες θα συνεχίσουν να το υποστηρίζουν γιατί το κοινό νόμισμα τους χάρισε μια "χρυσή" περίοδο ευμάρειας. Και πολλοί από αυτούς ήταν έτοιμοι να αντέξουν μια καταστροφική ύφεση, παρά κάτι χειρότερο (όπως το Grexit).
Είναι πολύ πιθανό ένα νέο νόμισμα που θα υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ να αποδειχθεί καταστροφή. Η νέα δραχμή δεν θα είναι αξιόπιστη. Η αξία της θα ισοπεδωθεί, ο πληθωρισμός θα επιστρέψει και θα ακολουθήσει οικονομική αποδιάρθρωση και πολύς πόνος, αναφέρει η Telegraph.