Την περασμένη Τετάρτη οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν πως δίνουν στη Γαλλία μια νέα προθεσμία μέχρι το 2017, έτσι ώστε να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Το Παρίσι έλαβε ένα μικρό πρόστιμο, αλλά και μια νέα περίοδο χάριτος αν και ήδη είχε χάσει τη δεύτερη προθεσμία της για να θέσει σε τάξη τα οικονομικά της. Η απόφαση βρήκε αντίσταση από αρκετούς επικριτές εντός της Ευρωζώνης, καθώς όπως τόνισαν βάζει σε δοκιμασία την αξιοπιστία των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης.
Η Γκέρντα Χάσσελφελτ, επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) απέστειλε επιστολή στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην οποία κάνει λόγο για «κακή αίσθηση» που δίνει η εν λόγω απόφαση.
Και αναφέρει στη συνέχεια: «Σε μια εποχή που είμαστε αντιμέτωποι με μεγάλες προκλήσεις, η ευθύνη μας προς την ΕΕ και την Ευρωζώνη είναι να λειτουργούμε βάσει της αρχής της αλληλεγγύης με αντάλλαγμα τη σταθερότητα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην γίνονται εξαιρέσεις.
Παράλληλα σημείωσε πως η Ευρωζώνη ζήτησε με κατηγορηματικό τρόπο από την Αθήνα να τηρήσει τους κανόνες που καθορίστηκαν από την Ευρωομάδα, παρά τη σημαντική εσωτερική αντίσταση. Και μπορεί να μην ήθελε να συγκρίνει την περίπτωση της Ελλάδας με εκείνη της Γαλλίας, ωστόσο τόνισε στην επιστολή πως η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει αξιόπιστη. «Δεν πρέπει να δημιουργήσουμε την εντύπωση πως θέλουμε να εφαρμόσουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο. Ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, όλες οι χώρες πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες».