Χωρίς ιδιαίτερο… σασπένς διεξάγονται την Κυριακή οι εκλογές στη Ρωσία αφού απόλυτο φαβορί είναι ο Βλαντιμιρ Πούτιν που αναμένεται να εκλεγεί και πάλι Πρόεδρος.
Οι εκλογές όμως διεξάγονται σε μία πολύ κρίσιμη συγκυρία αφού η ένταση της Μόσχας με τη Δύση χτυπά κόκκινο και δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν ανοιχτά πλέον για ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Περισσότεροι από 107 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24 έδειξε στιγμιότυπα από την ψηφοφορία στο Πετροπαβλόσκ-Καμτσάτσκι, στην χερσόνησο της Καμτσάτκα, ή στο Αναντίρ, στην αυτόνομη περιοχή της Τσουκότκα.
Κατηγορούμενος από το Λονδίνο ότι «διέταξε» τη δηλητηρίαση του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία, στο στόχαστρο του ΟΗΕ για την υποστήριξη προς τον Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία, αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για την ανάμειξη της Μόσχας στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ…ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε στόχος επικρίσεων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
Οι διαψεύσεις, οι ανταλλαγές κατηγοριών και οι απειλές για αμοιβαίες κυρώσεις που κυριάρχησαν τις τελευταίες ημέρες, συνοψίζουν μία προεδρική θητεία που σημαδεύτηκε από την επιστροφή της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή, αλλά και από την εγκατάσταση ενός ψυχροπολεμικού κλίματος με φόντο τη συριακή σύρραξη, την προσάρτηση της Κριμαίας και την φιλορωσική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξασφαλίζει το 70% της πρόθεσης ψήφου και τους επαίνους για την επιστροφή της σταθερότητας στη χώρα του έπειτα από την ταραγμένη δεκαετία του '90, με τίμημα, σύμφωνα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, την σαφή υποχώρηση των ελευθεριών, γεγονός που ελάχιστα τον απασχολεί.
Στα 65 του χρόνια, θα εξασφαλίσει μία τέταρτη θητεία που θα τον διατηρήσει στην εξουσία μέχρι το 2024, σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα αφού ορίσθηκε διάδοχος του Μπορίς Γέλτσιν.
Ο εκατομμυριούχος υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πάβελ Γκρουντίνιν πιστώνεται με το 7% των ψήφων, ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφκσι με 5%, η φιλελεύθερη δημοσιογράφος Ξένια Σαμπτσάκ με 1%-2% και οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι με αμελητέα ποσοστά.