ΔΙΕΘΝΗ

Στη 17χρονη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον Ινδό ακτιβιστή Κάιλας Σατιάρτι το Νόμπελ Ειρήνης 2014

malala

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ αποφάσισε  το Νόμπελ Ειρήνης για το 2014  να απονεμηθεί στην Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον Καιλάς Σατιάρτι για τον αγώνα τους ενάντια στην καταπίεση των παιδιών και για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Με θάρρος και διατηρώντας την παράδοση του Γκάντι, ο Καιλάς Σατιάρτι έχει παραστεί ως επικεφαλής σε διάφορες ειρηνικές πορείες με επίκεντρο την εκμετάλλευση των παιδιών για οικονομικό όφελος. Ο Ινδός ακτιβιστής έχει επίσης συμβάλει στην ανάπτυξη σημαντικών διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του παιδιού.

Η Μαλάλα Γιουσαφζάι είναι μαθήτρια από το Πακιστάν. Το 2012 σώθηκε από την δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν, επειδή υποστήριζε το δικαίωμα στην εκπαίδευση των κοριτσιών, κάτι για το οποίο αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Στα 17 της χρόνια κατάφερε να είναι ανάμεσα στα φαβορί, ενώ μια τέτοια βράβευση είναι πιθανό να θέσει ξανά σε κίνδυνο την ζωή της, ως μεγαλύτερο στόχο για τους φανατικούς ισλαμιστές. Η Μαλάλα είναι ο νεότερος νικητής του Νόμπελ στην ιστορία.

nobel

Στις φτωχές χώρες του κόσμου, το 60% του σημερινού πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρηνική παγκόσμια ανάπτυξη είναι να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των παιδιών και των νέων. Σε περιοχές που μαστίζονται από συγκρούσεις η βία μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, σημειώνεται στην ανακοίνωση για της επιτροπής.

Η Επιτροπή Νόμπελ θεωρεί ως εξαιρετικά σημαντική την ένταξη των δύο βραβευμένων προσωπικοτήτων στον κοινό αγώνα υπέρ της εκπαίδευσης και κατά του εξτρεμισμού. Έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν 168 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά σε όλο τον κόσμο σήμερα. Το 2000 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά 78 εκατομμύρια υψηλότερο. Ο κόσμος έχει έρθει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της εξάλειψης της παιδικής εργασίας.

Ο αγώνας για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων συμβάλλει στην υλοποίηση της «αδελφοσύνης μεταξύ των εθνών», όπως αναφέρει ο Alfred Nobel στη διαθήκη του ως ένα από τα κριτήρια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.