ΔΙΕΘΝΗ

Στο «κόκκινο» πάλι Τραμπ-Ερντογάν

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα άρχισε να ανεβαίνει και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας του ζητήματος των Κούρδων της Συρίας.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  Ιμπραήμ Καλίν, τόνισε σήμερα ότι η Άγκυρα αναμένει από τις ΗΠΑ να τιμήσουν τη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση, μετά την απειλή του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι η τουρκική οικονομία θα υποστεί «καταστροφή» σε περίπτωση που υπάρξει τουρκική επίθεση εναντίον μιας κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης στη Συρία.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας διατείνεται ότι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) αποτελούν τον συριακό βραχίονα του PKK. «Κύριε Ντόναλντ Τραμπ, είναι θανάσιμο σφάλμα να εξισώνονται οι Σύροι Κούρδοι με το PKK.

O Τραμπ ανήγγειλε ότι «ξεκινά» η αποχώρηση των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία παρότι συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη επιχειρήσεις εναντίον των τελευταίων θέσεων των τζιχαντιστών του ΙΚ, ενώ διαβεβαίωσε πως αυτές θα μπορούσαν να επαναληφθούν στο μέλλον: «Θα επιτεθούμε ξανά από υπάρχουσα κοντινή βάση αν ανασυνταχθούν» και θα «καταστρέψουμε την Τουρκία οικονομικά αν επιτεθεί στους Κούρδους», διεμήνυσε, ενώ παράλληλα αξίωσε να «δημιουργηθεί μια ασφαλής ζώνη 30 χιλιομέτρων» και προέτρεψε τους Κούρδους «να μην προκαλούν την Τουρκία»