Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από δάγκειο πυρετό στο Μπαγκλαντές από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην χειρότερη επιδημία αυτής της μεταδιδόμενης από τα κουνούπια νόσου που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας του Μπαγκλαντες 1.006 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τους πάνω από 200.000 που επιβεβαιώθηκε ότι προσβλήθηκαν από δάγκειο πυρετό.
Σύμφωνα με τον πρώην διευθυντή των υπηρεσιών Υγείας Μπε-Νάζιρ Άχμεντ, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων από την αρχή της χρονιάς είναι μεγαλύτερος από αυτόν όλων των προηγούμενων ετών μαζί από το 2000, τη χρονιά που το Μπανγκλαντές κατέγραψε την πρώτη του επιδημία δάγκειου πυρετού.
«Πρόκειται για ένα υγειονομικό γεγονός μεγάλης κλίμακας, τόσο για το Μπανγκλαντές όσο και για όλον τον κόσμο», δήλωσε στο AFP.
«Η επιδημία θέτει τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας» του Μπανγκλαντές, δήλωσε παράλληλα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους τον περασμένο μήνα σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Ο δάγκειος είναι νόσος ενδημική στις τροπικές περιοχές και προκαλεί υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους, ναυτία, εμέτους, μυαλγίες και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, αιμορραγίες που μπορούν να οδηγήσουν στον θάνατο. Ο δάγκειος και άλλες ασθένειες που προκαλούν ιοί που μεταδίδονται από τα κουνούπια εξαπλώνονται πιο γρήγορα και περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.