ΔΙΕΘΝΗ

Στον Λευκό Οίκο το ζεύγος Μακρόν – Μεγαλοπρεπής τελετή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε σήμερα, στα γαλλικά, τις αξίες της «ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνη», υποδεχόμενος με όλες τις τιμές στον Λευκό Οίκο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ζητήσουν καλύτερο εταίρο από τη Γαλλία για να εργαστούν μαζί του», είπε ο Μπάιντεν στον σύντομο χαιρετισμό του, υπογραμμίζοντας ότι η συμμαχία με τη Γαλλία παραμένει «ουσιαστικής σημασίας» για τη σταθερότητα του κόσμου.

Ο Μακρόν από την πλευρά του εκτίμησε ότι Παρίσι και Ουάσινγκτον θα πρέπει «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις «πολλαπλές κρίσεις».

Οι δύο χώρες «είναι οι σταθερότεροι σύμμαχοι γιατί αυτή η φιλία είναι βαθιά εδραιωμένη εδώ και αιώνες», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμμετέχει σε σωρεία εκδηλώσεων στο πλαίσιο της πρώτης κρατικής επίσκεψής του ζεύγους Μακρόν.

Το ταξίδι των Μακρόν στον Λευκό Οίκο σηματοδοτεί τη δεύτερη φορά τους ως επίτιμοι προσκεκλημένοι για μια κρατική επίσκεψη στις ΗΠΑ, αφού το έκαναν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Οι Μακρόν πάτησαν στο νότιο γκαζόν του Λευκού Οίκου για μια επίσημη τελετή άφιξης το πρωί της Πέμπτης. Το γεμάτο μεγαλοπρέπεια πρόγραμμα περιελάμβανε στρατιωτικές τιμές, χαιρετισμό με 21 όπλα, εθνικούς ύμνους και των δύο χωρών, επιθεώρηση αγημάτων.

Η επιστροφή των Μακρόν στις ΗΠΑ, σηματοδοτεί μια ανάκαμψη στις αμερικανογαλλικές σχέσεις σε σύγκριση με μόλις πριν από ένα χρόνο, όταν ο Μακρόν έκανε το ασυνήθιστο βήμα να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του στην Ουάσιγκτον για μια συμφωνία ΗΠΑ-Αυστραλίας για υποβρύχια και την ακύρωση ενός αμυντικού συμβολαίου με τη Γαλλία, πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μπάιντεν και ο Μακρόν έχουν εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τους δεσμούς τους τον τελευταίο χρόνο στις προσπάθειές τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μετά την επίσημη τελετή άφιξης στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν και ο Μακρόν θα έχουν διμερείς συζητήσεις. Οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος – όπως η Ουκρανία, το Ιράν και η Κίνα, πριν λάβουν μέρος σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι δύο πλευρές θα προωθήσουν επίσης τις συζητήσεις ομάδων εργασίας που ξεκίνησαν στον απόηχο της περυσινής υπόθεσης των υποβρυχίων για να ενισχύσουν τη συνεργασία σε θέματα διαστήματος, κυβερνοχώρου και ενέργειας.