Τη σημαντική ανακάλυψη ενός νέου πλανήτη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ αναμένεται να ανακοινώσει η NASA. H αμερικανική κρατική υπηρεσία αεροναυπηγικής και διαστήματος φέρεται να ανακάλυψε νέο πλανήτη ο οποίος έχει χαρακτηριστικά παραπλήσια με τη Γη!
"Σήμερα, και χιλιάδες ανακαλύψεις αργότερα, οι αστρονόμοι είναι στα πρόθυρα να εντοπίσουν κάτι που οι άνθρωποι έχουν ονειρευτεί χιλιάδες χρόνια – μια άλλη Γη", αναφέρεται σε δήλωση της NASA.
Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, Κέπλερ, είναι υπεύθυνο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πλανητών που γνωρίζουμε σήμερα. Έχει βρει πάνω από χίλιους επιβεβαιωμένους πλανήτες και αρκετές χιλιάδες υποψηφίους.
Η αποστολή Kepler ξεκίνησε το 2009 και στόχος της ήταν να ερευνήσει για πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Η πρώτη ανακάλυψη εξωπλανήτη έγινε πριν 20 χρόνια. Με την αποστολή Kepler επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη περισσοτέρων από χιλίων πλανητών, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 3.000 περιπτώσεις ακόμα, οι οποίες βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Ο πλανήτης Kepler 452B, όπως ανακοίνωσε σήμερα η NASA, βρίσκεται 1.400 έτη φωτός μακριά μας, στον αστερισμό του Κύκνου, έχει διάμετρο 60% μεγαλύτερη από τη Γη, ενώ το ηλιακό σύστημα στο οποίο βρίσκεται είναι παρόμοιο με το δικό μας ηλιακό σύστημα. Μάλιστα, έχει παρόμοια τροχιά με τη Γη, και ένας χρόνος στον πλανήτη Kepler 452Β (δηλαδή μία πλήρης περιστροφή γύρω από το κέντρο του ηλιακού του συστήματος) διαρκεί σχεδόν όσο και ένας χρόνος στη Γη (385 μέρες).
Υπολογίζεται ότι ο Kepler 452B είναι ηλικίας 6 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ λαμβάνει 10% περισσότερη ενέργεια από τη Γη από τον “ήλιο” του. Μάλιστα, το γεγονός ότι υπάρχει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια σε μία ζώνη όπου θεωρείται πως μπορεί να αναπτυχθεί ζωή (περισσότερα σε σχέση με τη Γη) σημαίνει ότι είναι πιθανό να φιλοξενεί, ή να έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν, κάποιες μορφές ζωής.
“Μπορούμε να φανταστούμε τον Kepler 452B σαν έναν μεγαλύτερο ξάδερφο της Γης”, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της NASA που ανακάλυψε τον πλανήτη,Τζον Τζένκινς, επιβεβαιώνοντας πως είναι πιθανή η ύπαρξη ζωής στον Kepler 452B.
Μήπως τελικά δεν είμαστε μόνοι μας εκεί έξω;