Οι αρχές στην Ταϊλάνδη προσπαθούν να εντοπίσουν έναν μεταλλικό κύλινδρο με επικίνδυνο ραδιενεργό περιεχόμενο που εξαφανίστηκε από ένα εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής αυτή την εβδομάδα.
Η αποκάλυψη έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου οι αρχές στην Αυστραλία αναγκάστηκαν να ξεκινήσουν ένα παρόμοιο «κυνήγι» για να βρουν μια μικροσκοπική ραδιενεργή κάψουλα που τελικά εντοπίστηκε στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου.
Αλλά ενώ εκείνη η κάψουλα χάθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την πλησιέστερη μεγάλη πόλη, ο ταϊλανδέζικος κύλινδρος εξαφανίστηκε σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή.
Ταϊλάνδη: Ο ραδιενεργός κύλινδρος χάθηκε στις 10 Μαρτίου
Ο κύλινδρος, μήκους 30 εκατοστών και πλάτους 13 εκατοστών, διαπιστώθηκε πως είχε χαθεί κατά τη διάρκεια ελέγχων ρουτίνας στις 10 Μαρτίου από το προσωπικό του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από άνθρακα στο Prachin Buri, μια επαρχία στην κεντρική Ταϊλάνδη, ανατολικά της πρωτεύουσας Μπανγκόκ.
Η επαρχία έχει πληθυσμό σχεδόν μισό εκατομμύριο κατοίκους και φιλοξενεί μερικά από τα καλύτερα εθνικά πάρκα της Ταϊλάνδης, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου Εθνικού Πάρκου Khao Yai που είναι δημοφιλές τόσο στους ντόπιους όσο και στους τουρίστες.
Ο κύλινδρος, που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της τέφρας, ήταν μέρος ενός σιλό και περιέχει Καίσιο-137, μια εξαιρετικά ραδιενεργή ουσία που οι επιστήμονες λένε ότι δυνητικά είναι θανατηφόρα.
Ομάδες έρευνας και drones έχουν αναπτυχθεί για να ανακτήσουν τον κύλινδρο που λείπει, σύμφωνα με δήλωση του Office of Atoms for Peace (OAP), μιας κυβερνητικής ρυθμιστικής αρχής για έρευνα στη ραδιενέργια και την πυρηνική ενέργεια στην Ταϊλάνδη.
Το ραδιενεργό περιεχόμενο του κυλίνδρου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το καίσιο-137 μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε άτομα που έρχονται σε επαφή με αυτό: δερματικά εγκαύματα από άμεση έκθεση, ασθένεια ακτινοβολίας και δυνητικά θανατηφόρους καρκίνους, ειδικά για όσους εκτίθενται εν αγνοία τους για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Το καίσιο-137 έχει χρόνο περίπου 30 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι ο κύλινδρος θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τον πληθυσμό για τις επόμενες δεκαετίες, εάν δεν βρεθεί.