Αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στην Τουρκία μετά την βομβιστική επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης με δέκα νεκρούς τουρίστες και τουλάχιστον δεκαπέντε τραυματίες. Μεγάλος αριθμός δυνάμεων ασφαλείας έχει αναπτυχθεί στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Άγκυρα γύρω από τα κτήρια των Υπουργείων, το Γενικού Επιτελείο, το Προεδρικό Μέγαρο, καθώς και το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Ενισχυμένα είναι και τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας.
Το σύνολο των μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο για πλήγμα στον τουρισμό μετά την επίθεση, καθώς έγινε στο πιο τουριστικό σημείο της Κωνσταντινούπολης, εκεί που βρίσκεται η Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί και άλλα μνημεία. Χιλιάδες τουριστών έχουν ήδη σπεύσει να αναζητήσουν αεροπορικά εισιτήρια για να εγκαταλείψουν το συντομότερο την Τουρκία, ενώ στη Γερμανία, που θρηνεί και τα περισσότερα θύματα από τη βομβιστική επίθεση, πολλά ταξιδιωτικά γραφεία έχουν ανακοινώσει ότι οι κρατήσεις για Κωνσταντινούπολη μπορεί να ακυρωθούν χωρίς οποιανδήποτε επιβάρυνση. Ήδη από χτες σημειώνονται, σε μεγάλο βαθμό, ακυρώσεις στις κρατήσεις για την Καππαδοκία που είναι επίσης σημαντικός τουριστικός προορισμός.
Σύμφωνα πάντα με τις ειδησεογραφικές πηγές του palo.com.tr , η τρομοκρατική επίθεση έγινε από καμικάζι σαουδαραβικής καταγωγής που είχε μπει στην Τουρκία από την Συρία, πριν από τρεις μήνες. Χτες αργά το βράδυ, ανακοινώθηκε ότι ο δράστης τελικά ήταν ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος αναγνωρίστηκε από την ταυτοποίηση που έκαναν οι αστυνομικές αρχές στη διαμελισμένη σορό του. Η τουρκική αστυνομία, ωστόσο, ξεκίνησε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τεσσάρων ατόμων που φέρονται να μετακόμισαν στη Κωνσταντινούπολη μαζί με τον δράστη της επίθεσης πριν από μία περίπου εβδομάδα. Δεν είναι, πάντως, γνωστό αν τα τέσσερα αυτά άτομα σχετίζονται με τρομοκρατία και με το Ισλαμικό Κράτος.
Εν τω μεταξύ όλα τα πολιτικά κόμματα ενώ καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση, ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης κατηγορεί την τουρκική κυβέρνηση ότι ασχολείται με άλλα «δευτερεύοντα» θέματα και δεν ασχολείται όπως και όσο θα έπρεπε με την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών. Η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει ότι ο δράστης δεν βρισκόταν στη λίστα με τους υπόπτους για τρομοκρατία που έχουν στα χέρια τους οι τουρκικές αρχές.
Από την άλλη ο τουρκικός τύπος συγκρίνει την επίθεση με αυτή του Παρισιού ως προς την προβολή τους στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ενώ, λένε, τα τουρκικά ΜΜΕ, στην επίθεση του Παρισιού τα διεθνή ΜΜΕ ήταν πιο διακριτικά και δεν μετέδωσαν σκληρές εικόνες, στην περίπτωση της Κωνσταντινούπολης έκαναν εντελώς το αντίθετο, μετέδωσαν χωρίς λογοκρισία, τις πιο σκληρές εικόνες και αναρωτιούνται γιατί να γίνεται αυτή η διάκριση.
Το χθεσινό πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης, το τρίτο που συγκλονίζει την Τουρκία μέσα σε διάστημα έξι μηνών, έρχεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Από την μία οι Βρυξέλλες να ασκούν κριτική στην Άγκυρα για την αδυναμία της τουρκικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και από τη άλλη το καθεστώς Ερντογάν να στρέφεται «ανατολικά» ενάντια σε Κούρδους, Ρώσους, Ιρανούς και Σύρους καθεστωτικούς. Εκτός αυτού ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ρίξει όλο το βάρος για να κάμψει τις αντιδράσεις για την συνταγματική αναθεώρηση που επιχειρεί προκειμένου να συγκεντρώσει υπερεξουσίες στον θεσμό του Προέδρου, ώστε να φτάσει στον πολυπόθητο στόχο του, να γίνει «σουλτάνος»…
πηγή:palo.gr