Ευρωπαϊκό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα υιοθετούν οι πρέσβεις των 28 κρατών – μελών της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει όλα τα μέτρα που της έχουν απαιτήσει, τότε ξεκινούν διαδικασίες για την αναστολή της συνθήκης Σένγκεν με την επιβολή ελέγχων στα σύνορα.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters που μεταδίδει την πληροφορία, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, ουσιαστικά κανείς δεν περιμένει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει πράγματι να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα που της ζητούν οι Βρυξέλλες.
Να σημειωθεί πάντως ότι κάποιες χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας ήδη έχουν επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους για να συγκρατήσουν τις τεράστιες ροές προσφύγων.
Σύμφωνα με τη συνθήκη Σένγκεν, αν οι περιστάσεις το επιβάλλουν μπορούν να επανέλθουν οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των χωρών έως και για 2 χρόνια.
Η περίοδος που δίδεται στην Ελλάδα για να εφαρμόσει τα μέτρα είναι 3 μήνες και πιθανότατα θα ξεκινήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ελλάδα είπε 'Ναι' στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ για το προσφυγικό
Σύμφωνη δηλώνει η ελληνική πλευρά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με προϋπόθεση το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή που βρέθηκε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.
"Η πρωτοβουλία είναι προς την πλευρά που επιθυμούμε", είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, τονίζοντας ότι "μας βρίσκει σύμφωνους αρκεί να υπάρχει σεβασμός στα χωρικά ύδατα της χώρας και όχι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας".
Όπως εξήγησε, η γερμανική πρόταση αφορά μια συγκεκριμένη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο με την ονομασία SSNG, η οποία θα “αναλάβει αυτό το έργο με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, προκειμένου να σταματάει τη ροή, στη μεριά της Τουρκίας”. Επιπλέον, ανέφερε ότι "όσοι διασώζονται από τη θάλασσα θα αποστέλλονται στην Τουρκία, ενώ το ΝΑΤΟ θα διασφαλίσει τους διεθνείς κανόνες και συμφωνίες”.
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι τα πλοία της Ελλάδας, θα επιχειρούν στην Ελλάδα, της Τουρκίας στην Τουρκία, και των τρίτων χωρών και στις δύο πλευρές, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα βλέπει “με θετικό τρόπο” την ενίσχυση με οκτώ πλοία του πολεμικού ναυτικού.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε στην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και το ΓΓ του ΝΑΤΟ ότι πρέπει να υπάρχει “απόλυτος σεβασμός στην εθνική κυριαρχία” και “τις απορρέουσες υποχρεώσεις”. Επιπλέον, ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μετά την μετατροπή της σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, η Frontext να επιχειρεί και στα τουρκικά παράλια.
Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της συγκεκριμένης πηγής, το ζήτημα το οποίο απασχολεί κυρίως την Ελλάδα είναι ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η διοίκηση αυτής της δύναμης, την οποία έχει σήμερα η Γερμανία, αναμένεται να να περάσει στον επόμενο που είναι η Τουρκία. Ως εκ τούτου η Ελλάδα ζήτησε από το ΝΑΤΟ την εξαίρεση της Τουρκίας και της Ελλάδας από τη διοίκηση της επιχείρησης και τη διατήρηση προς το παρόν της Γερμανίας σε αυτή τη θέση.
Τέλος, η ίδια πηγή ανέφερε πως αναμένεται μια καταρχήν πολιτική απόφαση αύριο κατά τη δεύτερη μέρα της συνόδου, ενώ οι λεπτομέρειες θα οριστούν από τις μόνιμες αντιπροσωπείες.