Νέο ενδιαφέρον αποκτά το περιστατικό με το Oruc Reis καθώς οι Τούρκοι στην «σκιά» της πρόκλησης με το σεισμογραφικό σκάφος φαίνεται πως μέτρησαν χρόνους και ανέπτυξαν νέες τακτικές για την αντιμετώπιση πιθανών ελληνικών αντιδράσεων στην περιοχή που κινούνται οι Τούρκοι.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα προβληματική για την Ελλάδα. Η χώρα μας γνωρίζει καλά πως σε μια τεράστια θαλάσσια περιοχή μακριά από ελληνικό έδαφος που υπάρχουν δυνατότητες υποστήριξης επιχειρήσεων αλλά πολύ κοντά σε τουρκικές ακτές οι μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού είναι σε μειονεκτική θέση και τα αεροσκάφη μας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σε σενάρια εμπλοκής απανωτά κύματα τουρκικών μαχητικών με το μειονέκτημα για την Ελλάδα των χρόνων που μπορούν να πετάξουν τα ελληνικά αεροσκάφη μέχρι τον ανεφοδιασμό τους. Για αυτό και πριν από λίγα χρόνια η χώρα μας πόνταρε πολλά και κινητοποιήθηκε για την κατά το δυνατόν ταχύτερη ενεργοποίηση των υποβρυχίων τύπου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.
Φωτογραφίες που δημοσιοποίησαν οι Τούρκοι δείχνουν πως η Αθήνα σωστά είχε εκτιμήσει από τότε πως οι Τούρκοι θα δοκιμάσουν να τραβήξουν την Ελλάδα σε μια περιοχή που θα έχει μειονεκτήματα για την Ελλάδα και όπου θα ενεργοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις τους για να κυκλώσουν τα ελληνικά πλοία.
Όπως έκανε γνωστό η Τουρκία, στην περιοχή που το θερμόμετρο χτυπούσε κόκκινο, στην ανατολική Μεσόγειο από τις 29 Ιανουαρίου μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου, προφανώς οι ημερομηνίες δεν είναι τυχαίες, δοκίμασαν την συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού τους με επιθετικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού Ξηράς δημιουργώντας έτσι έναντι των ελληνικών φρεγατών μία νέα απειλή.