Οι μαζικές απολύσεις ανακοινώθηκαν μέσω μέηλ, στο πλαίσιο της γενικής αναδιαμόρφωσης. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι όλοι οι υπάλληλοι θα λάμβαναν μέχρι χθες ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που θα τους ενημέρωνε αν συνεχίζουν να εργάζονται στην εταιρεία ή αν ανήκουν στους χιλιάδες εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC που επικαλείται τον αμερικανικό τεχνολογικό ιστότοπο Insider, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πράγματι εστάλη στους άτυχους υπαλλήλους ανέφερε λακωνικά: «Σήμερα είναι η τελευταία σας εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία».
Στη συνέχεια εξηγούσε ότι θα λαβουν την αποζημίωση τους μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του 2023. Το ποσό της αποζημίωσης θα τους κοινοποιηθεί εντός μίας εβδομάδας. Ακόμα δεν είναι βέβαιο το ποσό που εξοικονομεί η εταιρεία με τις απολύσεις αυτές. Είναι σίγουρα μεγάλο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι απολύθηκαν σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι της εταιρείας. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τους απολυμένους εργαζομένους να προχωρούν από κοινού σε ομαδική αγωγή εναντίον του Έλον Μασκ. Πόσο μάλλον, καθώς ο ιδιοκτήτης του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την απόλυσή τους, όπως ορίζει η αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Οι ομάδες που απολύθηκαν
Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ο Έλον Μασκ επέλεξε να απολύσει την ομάδα επιμελητών διατήρηση της πλατφόρμας από παραπληροφόρηση, τέσσερις μόλις ημέρες πριν της ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου.
Δύο πρώην υπάλληλοι του Twitter και ένας νυν υπάλληλος προειδοποίησαν ότι οι απολύσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν χάος γύρω από τις εκλογές, καθώς πλήττουν ιδιαίτερα τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την επιμέλεια των trending θεμάτων και για τη μηχανική πλευρά της «υγείας των χρηστών», η οποία λειτουργεί με την εποπτεία περιεχομένου και την ακεραιότητα του ιστότοπου.
Οι περικοπές φάνηκε να επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους των οποίων η δουλειά ήταν να εμποδίζουν το Twitter να κατακλύζεται από απαγορευμένο περιεχόμενο, όπως συμπεριφορά μίσους και στοχευμένη παρενόχληση, ανέφεραν οι επτά πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.
Μεταξύ άλλων έχει απολυθεί ολόκληρη η ομάδα για το curation, ένα είδος συντακτών που συγκέντρωναν tweet που αφορούν ένα συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα, όπως μια φυσική καταστροφή ή μια τραγωδία. Στόχος τους ήταν να δώσουν «βάθος» στον χρήστη και την ικανότητα να παρακολουθήσει καλύτερα τι συμβαίνει.
Μια ομάδα κρίσιμης σημασίας που επίσης επηρεάστηκε από τις περικοπές, με πολλές απολύσεις, ήταν αυτή για τις συμβατές με την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ML Ethics, Transparency & Accountability). Η ομάδα διασφάλιζε ότι οι αλγόριθμοι δεν θα εισάγουν διακρίσεις σε βάρος μειονοτικών ομάδων, όπως των μαύρων.
Έχουν χάσει την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους
Όπως είναι φυσικό επικρατεί τεράστια αναστάτωση στo ανθρώπινο δυναμικό που παρέμεινε. Κάποιοι εργαζόμενοι της εταιρείας κατήγγειλαν ότι παρότι δεν απολύθηκαν, έχουν χάσει την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Άλλοι που επίσης παραμένουν, στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους που δεν είναι τόσο τυχεροί. Χρησιμοποιούν το hashtag #OneTeam για να διαμαρτυρηθούν για αυτές τις περικοπές. Το συγκεκριμένο hashtag έγινε δημοφιλές και ανάμεσα στους απλούς χρήστες.
Well this isn’t looking promising. Can’t log into emails. Mac wont turn on.
But so grateful this is happening at 3am. Really appreciate the thoughtfulness on the timing front guys.
Meanwhile to everyone else at Twitter, you’re the best ❤️ #OneTeam pic.twitter.com/iWyAPeURcm
— Chris Younie (@ChrisYounie) November 4, 2022
Από την πλευρά της η διοίκηση δικαιολογήθηκε, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητες τις κινήσεις αυτές για να διασφαλιστεί η επιτυχία της εταιρείας που κινείται προς τα εμπρός». Μεταξύ άλλων έκλεισαν προσωρινά και τα γραφεία.
Τα ρίχνει τους ακτιβιστές ο Μασκ για τους διαφηιζόμενους που γυρίζουν την πλάτη
Με τούτα και με εκείνα, ακόμα και όσοι παραμένουν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις νέες εργασιακές συνθήκες. Ο Έλον Μασκ μοιάζει αποφασισμένος να καταργήσει και τα ρεπό, ενώ ζητά να εξοικονομηθεί ένα δις δολάρια από τα λειτουργικά κόστη. Παραβρέθηκε, πάντως, στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο του Μπάρον. Εκεί, όπως ήταν φυσικό, κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με το Twitter.
Αποφεύγοντας να αποκαλύψει τα σχέδιά του, περιορίστηκε να τα βάλει με τους ακτιβιστές που σύμφωνα με τον ίδιο έπληξαν τα έσοδα της εταιρείας, πιέζοντας μεγάλες εταιρείες να αποσύρουν τις διαφημίσεις από την πλατφόρμα. «Οι ομάδες ακτιβιστών κατάφεραν να προκαλέσουν μαζική πτώση των διαφημιστικών εσόδων του Twitter και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τους κατευνάσουμε, αλλά τίποτα δεν λειτουργεί», δήλωσε.
Εταιρείες όπως η General Motors, η General Mills και η Audi έχουν ήδη διακόψει τη συνεργασία τους. Ο όμιλος Volkswagen δήλωσε ότι η Skoda, η Seat, η Cupra, η Audi, η Lamborghini, η Bentley, η Porsche και η Ducati, επίσης διακόπτουν τις πληρωμένες δραστηριότητες μέχρι το Twitter να αποκαλύψει τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των εμπορικών σημάτων.
Πληρωμένες υπηρεσίες για να αυξηθούν τα έσοδα
Σε μία προσπάθεια να ανεβάσει τα έσοδα, η νέα διοίκηση εξετάζει τη προσθήκη απευθείας μηνυμάτων επί πληρωμή. Αυτά τα μηνύματα θα επέτρεπαν στους χρήστες να στέλνουν προσωπικά μηνύματα σε χρήστες υψηλού προφίλ, όπως διασημότητες και εταιρείες. Συζητάνε και για την προσθήκη βίντεο με «paywalled», το οποίο θα σήμαινε ότι ορισμένα βίντεο δεν θα μπορούν να προβληθούν εκτός εάν οι χρήστες πληρώσουν ένα μηνιαίο ποσό. Σκέφτονται σοβαρά και την αναβίωση του Vine, μιας αλλοτινής πλατφόρμας βίντεο η οποία θα μπορούσε να προσελκύσει ένα νεότερο κοινό, στο οποίο βασίζονται και οι διαφημιστές. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τα έξοδ. Σε συναντήσεις με μηχανικούς, οι σύμβουλοί του πρότειναν εξοικονόμηση από 1 έως 3 εκατομμύρια δολάρια σε κόστος υποδομής την ημέρα.