Στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και όλη την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την ισότητα των φύλων είναι αφιερωμένο το σημερινό Google Doodle.
Το doodle μοιάζει με ένα πάπλωμα που έχει κεντηθεί με σύμβολα της προόδου που επιτεύθηκε στο πέρασμα των χρόνων, και τονίζει πώς οι γυναίκες μοιράζονται τη σοφία τους από γενιά σε γενιά.
Σαν σήμερα το 1975, τα Ηνωμένα Έθνη γιόρτασαν για πρώτη φορά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Η 8η Μαρτίου τιμά τις δύο πρώτες διαδηλώσεις για την Ημέρα της Γυναίκας, η μια στην Αγία Πετρούπολη και η άλλη στη Νέα Υόρκη. Αν και συνέβησαν σε διαφορετικά χρόνια και μέρη, αυτές οι συγκεντρώσεις είχαν κοινούς στόχους για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης και ασφαλούς απασχόλησης, του δικαιώματος ψήφου και του δικαιώματος κατοχής δημοσίων αξιωμάτων.
Οι πορείες που γίνονται στην εποχή μας με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως οι διαφορές μεταξύ των φύλων και των μισθών, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα και η πρόληψη της βίας κατά των γυναικών. Σήμερα, τιμώνται γυναίκες που έχουν μεταμορφώσει την κοινωνία, αγωνίστηκαν για την ισότητα και έδωσαν θετικά παραδείγματα για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Χωρίς τις θαρραλέες πράξεις τους δεν θα ήταν δυνατή η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
Δημιουργός του doodle για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι η Sophie Dao. Όπως εξηγεί, η οικογένεια της μητέρας της αποτελείται κυρίως από γυναίκες και έτσι κάτι που πήγαιναν στην Κίνα, περνούσαν τα καλοκαίρια σαν μία πολυγενεακή ομάδα: η γιαγιά, οι 4 θείες, οι τέσσερις ξαδέρφες και πολλές ηλικιωμένες του χωριού που περνούσαν την μέρα τους μαγειρεύοντας και παίζοντας χαρτιά.
«Ήθελα να αποτυπώσω από το ζεστό, παρηγορητικό συναίσθημα των μεγαλύτερων γενεών που μοιράζονται τη σοφία τους και [περνούν] πολύτιμο ποιοτικό χρόνο με νεότερους», λέει χαρακτηριστικά η Diao και εκφράζει την επιθυμία το σημερινό doodle να εμπνεύσει τον κόσμο να περνάει περισσότερο χρόνο με ανθρώπους διαφορετικών γενεών. «Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθεις από τις εμπειρίες αυτών που ήρθαν πριν από εμάς, όπως και το θαύμα εκείνων που βιώνουν τη ζωή για πρώτη φορά».