Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« την στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στην Λευκορωσία, ενώ η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε από τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για κίνηση τακτικής, ωστόσο η ανησυχία είναι αιτιολογημένη, καθώς τα πυρηνικά θα βρίσκονται στο κατώφλι της ΕΕ και δίπλα σε τρία νατοϊκά μέλη τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.
«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε την δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
«Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START », είπε ο εκπρόσωπος.
Ο Πούτιν από την πλευρά του διαβεβαιώνει ότι ο έλεγχος των πυρηνικών θα βρίσκεται στη Μόσχα και αντιτείνει ότι και οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούν πυρηνικά στα εδάφη των συμμάχων τους: «συμφωνήσαμε ότι θα κάνουμε το ίδιο, χωρίς να παραβιάζουμε τις υποχρεώσεις μας, το τονίζω, χωρίς να παραβιάζουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις μας για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων».
«Πράγματι δεν παραβιάζει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών, ωστόσο παραβιάζει μια δήλωση που ο πρόεδρος Πούτιν έκανε μόλις πριν από 4 ημέρες μαζί με τον πρόεδρο Σι ότι οι χώρες δεν θα πρέπει να τοποθετούν πυρηνικά εκτός συνόρων», σχολίασε ο ειδικός επί συγκεκριμένων θεμάτων Μαΐλς Πάουερ.
Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».
Ανάπτυξη πυρηνικών στη Λευκορωσία
Όπως ανακοινώθηκε χθες, η Ρωσία έλαβε την απόφαση να επεκτείνει τις πυρηνικές της δυνατότητας, αναπτύσσοντας τα όπλα αυτά μαζικής καταστροφής και στο έδαφος της συμμάχου της, Λευκορωσία.
Όπως ανακοινώθηκε, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε με τον ομόλογό του της συμμαχικής χώρας Αλεξάνταρ Λουκασένκο, ενώ τόνισε ότι «μια τέτοια κίνηση δεν θα παραβίαζε τις διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων».
«Συμφωνήσαμε με τον Λουκασένκο ότι θα τοποθετούσαμε τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία χωρίς να παραβιάσουμε το καθεστώς των συμφωνιών», δήλωσε επίσης ο Πούτιν σύμφωνα με το Tass.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι και οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει τέτοια οπλικά συστήματα και στο στο έδαφος ευρωπαϊκών χωρών. Όπως ανακοινώθηκε επίσης, ο Λευκορώσος πρόεδρος ήταν αυτός που ζήτησε την τοποθέτηση των τακτικών πυρηνικών όπλων στη χώρα του.
Όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία, μια χώρα με πυρηνικά, η Λευκορωσία, θα συνορεύει με μια χώρα του ΝΑΤΟ, την Πολωνία.