ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Σι κήρυξαν ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των χωρών τους

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας απέφυγαν σήμερα το χειρότερο σενάριο, κηρύττοντας ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των χωρών τους κατά την σύνοδο της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, με την αναγγελία της επανέναρξης εμπορικών συνομιλιών. Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σι Τζινπίνγκ δεν ανακοίνωσαν κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη αυτή του διαλόγου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

«Είχαμε μια πάρα πολύ καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Σι, εξαιρετική θα έλεγα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Ιαπωνία.

Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες διακόπηκαν αιφνιδίως τον Μάιο, θα ξαναρχίσουν και θα γίνουν πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, ενώ η Ουάσινγκτον ήρε την απειλή της να επιβάλει νέους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα, που θα έπλητταν το σύνολο των αξίας άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων κινεζικών αγαθών που αγοράζουν ετησίως οι ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επιβεβαίωσε λίγο αργότερα και αυτός ότι δεν σκοπεύει να επιβάλει νέους τελωνειακούς δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, ούτε όμως και να τους καταργήσει, «τουλάχιστον προς το παρόν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι με τον Κινέζο ομόλογό του συμφώνησαν σήμερα ότι οι ΗΠΑ δεν θα αυξήσουν τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα προς το παρόν, ενώ η Κίνα θα αγοράσει περισσότερα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα.

«Εμείς συγκρατούμε τους δασμούς και αυτοί θα αγοράσουν αγροτικά προϊόντα», δήλωσε ο Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Οσάκα.

Η σημερινή ανακωχή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο προσέφερε κάποια ανακούφιση στους ηγέτες που είχαν συγκεντρωθεί στην Οσάκα, καθώς ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος διάρκειας ενός έτους έχει στοιχίσει εκατομμύρια σε εταιρείες, έχει φέρει σε δύσκολη θέση παγκόσμιες κατασκευαστικές και προμηθευτικές αλυσίδες και έχει προκαλέσει ανησυχία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο οι δύο ηγέτες με την σημερινή ανακωχή τους να επανέλαβαν το σενάριο της προηγούμενης συνόδου της G20 στην Αργεντινή στα τέλη του 2018. Τότε, είχαν σταματήσει τις εχθροπραξίες για μερικούς μήνες, για να ξαναρχίσουν ενδελεχείς εμπορικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες ωστόσο αποδείχθηκαν σύντομες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ